Saturday, December 4, 2010

Το έγκλημα συναντά τους αναγνώστες του



Κλασικές ιστορίες μυστηρίου με αινίγματα που ζητούν λύση, σκληρά νουάρ και αφηγήσεις που βουλιάζουν στη γοητευτική αχλύ της Ιστορίας. Γραφειοκράτες αστυνομικοί και ιδιόρρυθμοι ντετέκτιβ που αναζητούν ενόχους στην Αθήνα ή σε ξεχασμένα χωριά της επαρχίας. Τιμωροί του εγκλήματος και ευφυείς παραβάτες. Φιλοσοφία του Κακού, κοινωνική θεματολογία, πολιτικές αλληγορίες… Η αστυνομική λογοτεχνία έχει ποικίλα πρόσωπα. Κάποια από αυτά θα διερευνηθούν στην ημερίδα με θέμα «Τα πολλά πρόσωπα της αστυνομικής λογοτεχνίας» που διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).

Η ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, σημαντικοί εκπρόσωποί της, οι μορφές της και οι σχέσεις της με άλλα είδη λόγου αλλά και με τις επιστήμες του εγκλήματος θα απασχολήσουν συγγραφείς και μελετητές του είδους σε σύντομες ομιλίες. Επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή, ο Ανδρέας Αποστολίδης θα μιλήσει για το αστυνομικό αφήγημα χθες και σήμερα. Ο Φίλιππος Φιλίππου, ερευνητής του Γιάννη Μαρή, θα αναφερθεί στον «πατέρα» του είδους στην Ελλάδα και στην εποχή του. Δύο από τις γυναίκες της ΕΛΣΑΛ, η Νίνα Κουλετάκη και η Τιτίνα Δανέλλη, θα παρουσιάσουν το «γυναικείο πρόσωπο» της αστυνομικής λογοτεχνίας αναφερόμενες σε δύο πτυχές του, τις γυναίκες-ντετέκτιβ και τις γυναίκες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας αντίστοιχα. Ο Κώστας Κυριακόπουλος θα διερευνήσει τις σχέσεις αστυνομικού ρεπορτάζ και νουάρ λογοτεχνίας, ο Πέτρος Μαρτινίδης θα μιλήσει για τα μυστήρια στην τέχνη και ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, από μια συγκριτική σκοπιά, θα κάνει τη δική του κατάθεση για το έγκλημα και την τιμωρία στις ποινικές επιστήμες και στο αστυνομικό μυθιστόρημα. 

Σκοπός της ΕΛΣΑΛ είναι οι δεκάλεπτες ομιλίες να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση με το κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει και στον διαγωνισμό που θα διεξάγεται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι τρεις πρώτοι που θα δώσουν τις περισσότερες σωστές απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών σχετικά με το «Πόσο καλά γνωρίζουμε την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία;» που έχουν ετοιμάσει τα μέλη της ΕΛΣΑΛ θα φύγουν από το Πνευματικό Κέντρο με έπαθλο βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας και θεωρίας.

Η εκδήλωση έχει είσοδο ελεύθερη και θα διαρκέσει από τις 18:00 ως τις 21:00.


No comments: