Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα κατηγόρησε χθες ευθέως τις χώρες της Δύσης, ότι συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με καθεστώτα, όπως αυτά της Κίνας, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες, το ανηλεές κυνηγητό και τη φυλάκιση των αντιφρονούντων.
Ηταν ένα από τα βασικά σημεία τής με έντονο πολιτικό χαρακτήρα διάλεξης, που έδωσε στη Σουηδική Ακαδημία με θέμα «Εγκώμιο της ανάγνωσης και της μυθοπλασίας», δύο μέρες πριν παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τα χέρια του βασιλιά Κάρολου Γουστάβου ΣΤ'.
Καμιά έκπληξη. Ο 74χρονος Περουβιανός συγγραφέας ήταν ανέκαθεν πολέμιος του εθνικισμού, του απολυταρχισμού και του θρησκευτικού φανατισμού. Το αντίδοτό του σ' όλα αυτά τα άρρωστα πολιτικά και κοινωνικά μορφώματα είναι η κοινοβουλευτική φιλελεύθερη δημοκρατία δυτικού τύπου, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της ισονομίας και της ισοτιμίας.
Δεν δίστασε, μάλιστα, να μιλήσει ανοιχτά και με παραδείγματα για τις υφιστάμενες δικτατορίες τού σύγχρονου κόσμου. Αυτά, λοιπόν, τα σύγχρονα μοντέλα απολυταρχισμού, είπε, «πρέπει να τα πολεμάμε με κάθε δυνατό μέσο που έχουμε στα χέρια μας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων. Είναι λυπηρό ότι ακόμη και δημοκρατικές κυβερνήσεις, αντί να συντάσσονται σε ιδεολογικό αγώνα με ανθρώπους, όπως το κίνημα "Γυναίκες με τα Λευκά" στην Κούβα ή την Αούνγκ Σαν Σου Κι στη Βιρμανία και τον Λιου Σιαομπό στην Κίνα, που αντιτίθενται με γενναιότητα στις δικτατορίες των χωρών τους, συντάσσονται με τους δημίους τους. Αυτοί οι ανδρείοι άνθρωποι αγωνίζονται για την ελευθερία τους, αλλά επίσης αγωνίζονται και για μας».
Δεν ήταν το μοναδικό σημείο της ομιλίας του Λιόσα, που έδειξε ότι παραμένει η περίπτωση του συγγραφέα διανοούμενου που διαθέτει «ζεστό» μυαλό όταν γράφει την αριστουργηματική του λογοτεχνία, και «ψυχρό», όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσει από το δημόσιο βήμα την «τυφλότητα» του πολιτικού λόγου.
- Νέες μορφές βαρβαρότητας
Φαίνεται, αποφάνθηκε μελαγχολικά ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, ότι είχαμε καταλάβει λάθος, όταν «με την κατάρρευση των ολοκληρωτικών αυτοκρατοριών πιστέψαμε ότι η συνύπαρξη, η ειρήνη, ο πλουραλισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποκτούσαν το προβάδισμα και ότι θα αφήναμε πίσω μας τα ολοκαυτώματα, τις γενοκτονίες, τις εισβολές και τους εξολοθρευτικούς πολέμους. Τίποτα, όμως, από αυτά δεν έχει συμβεί. Ανθίζουν νέες μορφές βαρβαρότητας, υποκινούμενες από το φανατισμό και με τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής».
Γι' αυτό, από το δημόσιο βήμα της Σουηδικής Ακαδημίας, τη στιγμή που τον έβλεπαν και τον άκουγαν εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο, ο Λιόσα έκανε έκκληση να υπερασπιστούμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία, την οποία δεν θεωρεί το τέλειο καθεστώς, αλλα παραμένει στις μέρες μας το περισσότερο αναγκαίο. Γιατί, όπως εξήγησε, «παρ' όλους τους περιορισμούς, δεν έπαψε στιγμή να σημαίνει πολιτικό πλουραλισμό, συνύπαρξη, ανοχή, ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμό στην κριτική, νομιμότητα, ελεύθερες εκλογές, εναλλαγή στην εξουσία».
- Ο δάσκαλος Γκιστάβ Φλομπέρ
Εκλεισε την ομιλία του, λέγοντας ότι «θα εξακολουθήσουμε να ονειρευόμαστε, να διαβάζουμε και να γράφουμε, που είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη θνητή μας φύση και τη φθορά του χρόνου, για να μεταμορφώσουμε το αδύνατο σε δυνατότητα».
* Η απονομή του Νόμπελ θα γίνει την Παρασκευή. *
No comments:
Post a Comment