ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ | Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
«Eπικίνδυνη για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε την υπερβολική διαφάνεια ο τιμημένος με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010 Μάριο Βάργκας Λιόσα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Στοκχόλμη.
Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του Wikileaks, ο περουβιανός λογοτέχνης δήλωσε ότι είναι διχασμένος: «Από μία πλευρά, βρίσκω υπέροχη τη διαφάνεια, το να βγουν όλα στο φως. Αυτό μας σώζει από τις ίντριγκες, τους ελιγμούς, τα ψέματα. Από την άλλη όμως, αν όλα βγουν στο φως, αν εξαφανιστεί η οποιαδήποτε μορφή του εμπιστευτικού, του απορρήτου, δεν βλέπω πώς ένα κράτος θα μπορούσε να λειτουργήσει». Ο νομπελίστας, ο οποίος διετέλεσε υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στο Περού πριν από είκοσι χρόνια, κατέληξε: «Με απλά λόγια, τα κράτη θα είναι τόσο ευάλωτα όσο και οι θεσμοί (...) η ουσία της δημοκρατίας, θα τεθεί σε κίνδυνο».
Ο 74χρονος συγγραφέας, ο οποίος τιμήθηκε εφέτος με το βραβείο Νομπέλ για το έργο του «που αναλύει σε βάθος τις δομές της εξουσίας», υπογράμμισε ότι είναι παράδοξο που ακριβώς τα πιο δημοκρατικά κράτη είναι τα πιο ευάλωτα σε αυτού του τύπου την έκθεση, ενώ οι δικτατορίες διατηρούνται λόγω του άκαμπτου καθεστώτος τους.
Πρώην υποστηρικτής της άκρας αριστεράς, ο συγγραφέας αργότερα μετακινήθηκε δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα εξοργίζοντας πολλούς από τους αριστερούς διανοουμένους στη Λατινική Αμερική. Σήμερα δηλώνει φιλελεύθερος και σκληρός επικριτής κάθε αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στο Περού. Η υποψηφιότητά του το 1990, εξήγησε, υπαγορεύθηκε από τις εξαιρετικές συνθήκες στη χώρα εκείνη την εποχή: «Η δημοκρατία μας ήταν πολύ ευαίσθητη και ήταν έτοιμη να καταρρεύσει».
Οσο για το Νομπέλ, αποκάλυψε ότι η ζωή του έχει αποκτήσει ιλιγγιώδους ρυθμούς μετά την ανακοίνωσή της βράβευσής του, την οποία ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει και αναρωτιέται αν πρόκειται για κάποια «παγκόσμια παρεξήγηση». Ο ίδιος δήλωσε ότι θα έδινε το βραβείο στον Αργεντινό Χόρχε Λουίς Μπόρχες –αν ήταν ζωντανός–και ξεχώρισε τον γάλλο Γκυστάβ Φλομπέρ ως τον συγγραφέα που τον επηρέασε περισσότερο.
Ο περουβιανός λογοτέχνης θα παραλάβει επίσημα το βραβείο και τα δέκα εκατομμύρια σουηδικές κορόνες που το συνοδεύουν στην τελετή απονομής την ερχόμενη Παρασκευή.
- Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=371610&dt=06/12/2010#ixzz17Rn5OOoy
No comments:
Post a Comment