- Ο ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Θα ηχούσε ως πολυτέλεια, αν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος εξήγγελλε ένα πρόγραμμα δράσης που θα φλέρταρε με το λαϊκισμό. Το πρόσωπο που έδειξε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ήταν κυρίως ενός πραγματιστή, που καλεί τους ανθρώπους του βιβλίου να πορευτούν με τα σημερινά -στενά- οικονομικά δεδομένα. Η συνολική επένδυση για το βιβλίο, το 2011, όπως ανακοινώθηκε, θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά θα τιμηθεί ο Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996), καθώς θα κλείσουν εκατό χρόνια από τη γέννησή του.
Η ταυτότητα της εξαγγελθείσης πολιτικής διαθέτει εξωστρεφή χαρακτήρα, αφού η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπροσωπείται σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού, με αποκλειστικό θεσμικό διαχειριστή, από τούδε και στο εξής, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Καλά τα νέα και για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (5-8 Μαΐου), που θα παραμείνει το κορυφαίο γεγονός για τη σχέση των Ελλήνων με τους ξένους εκδότες. Ηδη έχει προωθηθεί η ένταξή της στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι πολιτισμών», ώστε να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο κόστος της, που θα φτάσει τις 480.000 ευρώ. Θα δοθεί έμφαση στον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ.
- Εμφαση στους νέους συγγραφείς
Επειδή νέα πολιτική βιβλίου, χωρίς νέους δημιουργούς, είναι ως μη υπάρχουσα, έχουν επιλεγεί τρεις νέες δράσεις για να τους υποστηρίξουν:
- Φεστιβάλ πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων.
- Δύο εξαμηνιαίες υποτροφίες σε νέους συγγραφείς, ύψους 12 χιλ. ευρώ η κάθε μία.
- Αξιοποίηση από νεότερους συγγραφείς του ιστολογίου του ΕΚΕΒΙ, ενός άτυπου βήματος ιδεών, που λειτουργεί πιλοτικά από τις αρχές του χρόνου.
Στους καιρούς μας, η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες είναι αυτονόητα τα σύγχρονα εργαλεία για την εμπέδωση της φιλαναγνωσίας. Οι λογοτεχνικές ιστοσελίδες και ο κόμβος για παιδιά «Μικρός αναγνώστης» του ΕΚΕΒΙ αποτελούν, ήδη, τράπεζες πληροφοριών.
Για το 2011 προβλέπεται ψηφιακή εκτίναξη:
- Θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο του Ψηφιακού Βιβλίου.
- Θα οργανωθούν ειδικές ημερίδες και σεμινάρια επιμόρφωσης.
- Θα λειτουργήσει ηλεκτρονικό «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για το Βιβλίο», που θα απευθυνθεί κυρίως σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ή σε ειδικές κατηγορίες αναγνωστών (νοσοκομεία και φυλακές).
- Εχει σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την προσαρμογή των εκδοτών στην ψηφιακή εποχή, ανεξαρτήτως προσωπικού, κύκλου εργασιών και αντικειμένου -θα καλυφθεί το 50% του κόστους των επενδυτικών σχεδίων τους.
- Προγράμματα για παιδιά
- Τα παιδιά του Δημοτικού θα έχουν μία ελεύθερη ώρα για την ανάγνωση κειμένων, στη διάρκεια της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να μιλούν διαδικτυακά με συγγραφείς και εικονογράφους, μέσω ενός στούντιο που θα ανεβάσει ηλεκτρονικά το ΕΚΕΒΙ.
- Θα υπάρξει ενθάρρυνση φιλολογικών τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά. Θα επεκταθεί το πρόγραμμα «Συγγραφείς στα σχολεία», στις περίπου οκτακόσιες επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων. Μέσω του τρίπτυχου «Συγγγραφείς στα σχολεία, στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία», ο συγγραφέας που θα επισκέπτεται ένα σχολείο θα συναντάει και τους ενήλικες αναγνώστες του, σε βιβλιοπωλείο ή σε βιβλιοθήκη της πόλης.
- Θα συνεχιστεί η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28 έως 31 Ιανουαρίου 2011).
Τέλος, μία έρευνα για την αναγνωστική συμπεριφορά των εφήβων θα μας κάνει κοινωνούς για τις βιβλιακές επιλογές τους, ενώ ένας διαγωνισμός ανάγνωσης για μαθητές, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μας βοηθήσει να μάθουμε ποιοι πιτσιρικάδες ξημεροβραδιάζονται μ' ένα βιβλίο στο χέρι. Για περισσότερες πληροφορίες: www.ekebi.gr. *
No comments:
Post a Comment