Tuesday, December 25, 2007

Emmanuel Lévinas (1906 - 25 Δεκεμβρίου 1995)


© L'Herne

Ο Γάλλος (εβραϊκής καταγωγής) φιλόσοφος και σχολιαστής του Ταλμούδ, Emmanuel Lévinas (γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1906 στο Kaunas, της Λιθουανία και πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 1995 στο Παρίσι), πολιτογραφήθηκε Γάλλος το 1930. Το 1923, άρχισε να σπουδάζει φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, όπου ήρθε σε επαφή με τους Charles Blondel, Maurice Halbwachs, Maurice Pradines και Henri Carteron. Την περίοδο των σπουδών του ο Levinas άρχισε την ισόβια φιλία του με τον Maurice Blanchot. Το 1928, πήγε στο πανεπιστήμιο του Freiburg να παρακολουθήσει τις παραδόσεις στη φαινομενολογία από τον Edmund Husserl.

Στο Freiburg συναντήθηκε επίσης με τον Martin Heidegger, του οποίου το έργο Being and Time (1927) επρόκειτο να έχει βαθιά και μόνιμη επιρροή στη σκέψη του. Το χρέος του Levinas και στους δύο δασκάλους ήταν εμφανές στις πρώτες τρεις σημαντικές δημοσιεύσεις του: The Theory of Intuition in Husserls Phenomenology (1930), Existence and Existents (1947), και En Découvrant lexistence avec Husserl et Heidegger (1949).

Στη Γαλλία ο Levinas κέρδισε την αναγνώριση ως ένας από τους πρώτους εισηγητές του έργου του Husserl, και μεταξύ των άλλων διαβάστηκε και από τον Jean-Paul Sartre. Μετά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγαλύτερος μέρος του οποίου το πέρασε στην αιχμαλωσία, ο Levinas σύχναζε στους πρωτοποριακούς φιλοσοφικούς κύκλους του Gabriel Marcel και του Jean Wahl .

Emmanuel Levinas

(Πατήστε ΕΔΩ για το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times όταν ανγγέλθηκε ο θάνατος του Emmanuel Levinas.)

Για μια ολοκληρωμένη βιογραφία του Levinas στα αγγλικά, δείτε: Salomon Malka, Emmanuel Levinas: His Life and Legacy, trans. Michael Kigel and Sonja M. Embree (Pittsburgh: Duquesne University Press, 2006).

LINKS σε άλλα site που αναφέρονται στον LEVINAS:

No comments: