Ο Γάλλος κλασικός μελετητής, φιλόλογος και ανατολιστής Jean-François Champollion (23 Δεκεμβρίου 1790 – 4 Μαρτίου 1832) αποκρυπτογράφησε αιγυπτιακά ιερογλυφικά βασιζόμενος στη δουλειά των προκατόχων του: Silvestre de Sacy, Johan David Akerblad, Thomas Young, and William John Bankes. Ο Champollion μετέφρασε τα μέρη της Rosetta Stone το 1822, που δείχνει ότι η γραπτή αιγυπτιακή γλώσσα ήταν παρόμοια με την κοπτική, και ότι το σύστημα γραφής ήταν ένας συνδυασμός φωνητικών και ιδεογραφικών σημαδιών.
Ο Charles Augustin Sainte-Beuve (23 Δεκεμβρίου 1804 – 13 Οκτωβρίου 1869) ήταν λογοτεχνικός κριτικός και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γαλλικής λογοτεχνίας, παρά το γεγονός ότι σπούδασε ιατρική στο Collège Charlemagne, στο Παρίσι. Έγινε φίλος με τον Victor Hugo μετά από μια ευνοϊκή κριτική του έργου του συγγραφέα, αλλά τα πράγματα μεταξύ τους έλαβαν παράξενη τροπή αφότου ο Sainte-Beuve συνήψε σχέσεις με τη γυναίκα του Hugo, στον οποίο έλαχε να κάνει την ομιλία κατά την τελετή της υποδοχής του Sainte-Beuve στη Γαλλική Ακαδημία το 1845.
Ο Γάλλος συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Antoine François Prévost (Antoine Francois Prevost d'Exiles) (1 Απριλίου 1697 – 23 Δεκεμβρίου 1763), έμεινε γνωστός απλά ως Abbé Prévost. Εμφανίζεται αρχικά με το πλήρες όνομα Prévost d'Exiles, σε μια επιστολή του στους βιβλιοπώλες του Άμστερνταμ το 1731. Ο πατέρας του, Lievin Prévost, ήταν δικηγόρος, και διάφορα μέλη της οικογένειας είχαν στενές σχέσεις με την εκκλησία. Ο Prévost πήγε σε σχολείο Ιησουιτών, αλλά το παράτησε για να καταταγεί στο στρατό. Σύντομα τον κούρασε η στρατιωτική ζωή, και επέστρεψε στο Παρίσι το 1719. Ταξίδεψε στις Κάτω Χώρες και τελικά προσχώρησε στην κοινότητα των Benedictines του St Maur, όπου και βρήκε καταφύγιο, όπως ο ίδιος λέει, μετά από μια άτυχη ερωτική περιπέτεια. Πολυτάραχη η ζωή του, αλλά δεν έπαψε να γράφει μυθιστορήματα και να κάνει μεταφράσεις από τα αγγλικά. Έζησε στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, ενώ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Chantilly μέχρι το θάνατό του – πέθανε ξαφνικά ενώ περπατούσε στα γειτονικό δάσος. Το Manon Lescaut (Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut) είναι ένα μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε το 1731, και είναι ο έβδομος και τελευταίος τόμος των Mémoires et aventures d'un homme de qualité (Απομνημονεύματα και περιπέτειες ενός εξαιρετικού ανθρώπου). Αμφισβητήθηκε στην εποχή του και απαγορεύθηκε στη Γαλλία. Παρά ταύτα έγινε πολύ δημοφιλές και οι λαθραίες εκδόσεις του κυκλοφόρησαν ευρέως. Σε μια έκδοση του 1753, ο Abbé Prévost μετρίασε μερικές σκανδαλώδεις λεπτομέρειες και πρόσθεσε περισσότερα ηθικολογικά στοιχεία.
No comments:
Post a Comment