Sunday, December 16, 2007

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΗΤΣΟΥ



Photo: © E.KE.BI, 2001. Τσουμπλέκας
Ευγενής, προσγειωμένος, ταλαντούχος και καλός άνθρωπος ο Ανδρέας Μήτσου. Συνεπώς γιατί να μην πούμε ένα καλό λόγο και τώρα που οι αναγνώστες τον τίμησαν με ένα βραβείο; Και τον τίμησαν οι αναγνώστες τους οποίους όπως έχει πει σε συνέντευξή του δεν τους πολυσκέφτεται όταν γράφει ένα βιβλίο.

"Ακούγεται πομπώδες, μα ποτέ δεν σκέφτομαι ούτε τον αναγνώστη ούτε την αγορά. Αυτό δεν το θεωρώ μεταξύ των έξυπνων στοιχείων μου. Προσπαθώ να διαχειριστώ την έννοια της χρονικότητας και ως εσωτερική διεργασία και ως αφηγηματική τεχνική. Όλος ο φιλοσοφικός στοχασμός και η προσπάθεια απεμπλοκής από τον μύθο αποσκοπούν στη διαχείριση του χρόνου..." (συνέντευξη στον Βασίλη Ρούβαλη, «Ποτέ δεν σκέφτομαι τον αναγνώστη και την αγορά», Ελευθεροτυπία, 14/9/2004).

«Με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός πως ένα βιβλίο, του οποίου οι αρετές επισημάνθηκαν από την κριτική, τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών. Ευχαριστώ το ΕΚΕΒΙ, την επιτροπή που πρότεινε τον Κύριο Επισκοπάκη και όσους τον ψήφισαν», δήλωσε ο Ανδρέας, που έχει ήδη τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1996 και με το Βραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 2002. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 αναγνώστες. Καταμετρήθηκαν 2.655 έγκυρες ψήφοι για τα δέκα ελληνικά μυθιστορήματα της σχετικής λίστας που καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Είχε πει και κάτι άλλο ο Ανδρέας Μήτσου που μου άρεσε και το παραθέτω: «Κάποιος γίνεται συγγραφέας τη στιγμή που γράφει. Αμέσως μετά καταργείται αυτή η ιδιότητα. Επομένως, η στατική αντίληψη των συγγραφέων που βγάζουν βιβλία σε τακτά διαστήματα ενέχει απρέπεια και οίηση. Εξάλλου, ο συγγραφέας δικαιώνεται εκ των υστέρων».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1950. Κατάγεται από την Αμφιλοχία. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και ελληνική φιλολογία – φιλοσοφία - κοινωνιολογία. Έχουν εκδοθεί επτά βιβλία του (έξι συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα). Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος ύλης του εκπαιδευτικού περιοδικού Νεοελληνική Παιδεία και μέλος της επιτροπής κρατικών βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει κείμενα δοκιμιακού λόγου καθώς και κριτική λογοτεχνίας στις εφημερίδες Το Βήμα, Εξουσία, Καθημερινή και στα περιοδικά Αντί, Ίνδικτος, Διαβάζω, Ελίτροχος. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, γερμανικά και ολλανδικά, καθώς και το μυθιστόρημά του Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου στα αγγλικά, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο μυθιστορήματος 1996.
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ: Συλλογές διηγημάτων: Ένα μήλο, ένα κυδώνι, ένα κλωνί βασιλικό (1982), Ο φόβος της έκρηξης (1987), Ιστορίες συμπτωματικού ρεαλισμού (1990, 1994), Ο Χαρτοπαίχτης έχει φοβηθεί (1993), Γέλια (1989), Σφήκες (2001). Μυθιστόρημα: Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου (1995). Μεταφράσεις στα Αγγλικά: The feeble lies of Orestes Chalkiopoulos. Edinbourgh, Dionysia Press, 2000. (European Commission's Support). The imprint. [tr. by]: Yannis Goumas. Hellenic Quarterly, May 2000.
Ωστόσο, καλό είναι να ανατρέξει κανείς και στην (εξαιρετική) ιστοσελίδα ΤΟΙΣ ΕΝΤΕΥΞΟΜΕΝΟΙΣ του Μάκη Καραγιάννη (όπου γενικότερα ασχολείται επιτυχώς με τη λογοτεχνία) για να διαβάσετε ενδιαφέροντα για τον Μήτσου: «Η τέχνη της υπερβολής και η υπονόμευση του ρεαλισμού. Στάσεις στο πεζογραφικό έργο του Ανδρέα Μήτσου».
Βέβαια, όλα καλά κι όλα ωραία αν δεν είχα διαβάσει στην Ελευθεροτυπία πριν κανά δυο-τρεις μήνες μια συγκλονιστική επιστολή του Ανδρέα Μήτσου που ο άνθρωπος ως εκπαιδευτικός θέλησε να γίνει Σχολικός Σύμβουλος, αφού έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Έλα όμως που έπρεπε να περάσει από μια επιτροπή αραχνιασμένων γραφειοκρατών και να δώσει την κεκανονισμένη "συνέντευξη"! Τα παραθέτει ο Gerontakos με τίτλο "Μπρος γκρεμός και πίσω κρέμα" στο ιστολόγιό του. Εγώ δεν κάνω άλλα σχόλια.

No comments: