Thursday, December 13, 2007

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Τέρι Πράτσετ, δημοσιοποίησε ότι πάσχει από μία σπάνια μορφή Αλτσχάιμερ με ανακοίνωση που έκανε προς τους οπαδούς του. «Θα ήθελα να το κρατήσω μυστικό για λίγο ακόμη, αλλά με τις υποχρεώσεις που υπήρχαν το επόμενο χρονικό διάστημα, έπρεπε να ενημερώσω τους εκδότες μου και μου φάνηκε άδικο να μην το κάνω». O Πράτσετ είναι ο συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις τη δεκαετία του '90 στη Μ. Βρετανία. Έχουν πουληθεί περισσότερα από 45.000.000 αντίτυπα των βιβλίων του, μεταφρασμένα σε 33 γλώσσες.
Έναντι 1,95 εκατομμυρίων στερλινών πωλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία στο Λονδίνο χειρόγραφο και εικονογραφημένο βιβλίο της διάσημης συγγραφέως του Χάρι Πότερ Ρόουλινγκ. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν η 40πλάσια από τις έως και 50.000 στερλίνες που αναμενόταν να "πιάσει" το βιβλίο της Ρόουλινγκ με τίτλο "Tales Of Beedle The Bard", και η υψηλότερη στην οποία φτάνει ποτέ σε δημοπρασία χειρόγραφο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Επίσης πρόκειται για ρεκόρ τιμής στην οποία πωλείται έργο της Ρόουλινγκ και ρεκόρ τιμής για παιδικό βιβλίο. Τα χρήματα αυτά από τη δημοπρασία του βιβλίου στον Οίκο Σόθμπις θα διατεθούν στο Children's Voice, ίδρυμα, του οποίου συνιδρύτρια είναι η Ρόουλινγκ, και το οποίο αγωνίζεται για την τύχη των εγκαταλελειμμένων παιδιών, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη.
Ούτε στα πιο τρελά όνειρά του ο συγγραφέας Δημήτρης Σιατόπουλος δεν θα περίμενε αυτή τη δημοσιότητα! Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έγινε το εφαλτήριο για το βιβλίο. Πολλούς - όπως συνηθίζεται - τους έπιασε "γκρεκομανία". Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, λοιπόν, ο «Ελ Γκρέκο» της παγκόσμιας ζωγραφικής, η μορφή που ξεκίνησε από την Κρήτη για να κατακτήσει με το χρωστήρα του τις ενετικές και ισπανικές Αυλές, η προσήλωσή του στις εξαϋλωμένες, πνευματικές μορφές, η σθεναρή υποστήριξη του αγώνα των Κρητικών κατά των Βενετών, η σύγκρουση με την Ιερά Εξέταση, είναι μόνο λίγες όψεις από τη ζωή και τη δράση μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας. Η μυθιστορηματική βιογραφία του Δημήτρη Σιατόπουλου «Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του Θεού», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, αποτελείται από χρώματα και εικόνες Τέχνης, στην οποία αναβιώνουν οι πολιτικές, οι κοινωνικές και οι ιδεολογικές αντιφάσεις της πολυτάραχης εποχής του.

No comments: