Ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Gustave Flaubert (12 Δεκεμβρίου 1821 – 8 Μαΐου 1880) είναι ένας από τους γίγαντες όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι γνωστός ειδικά για το πρώτο δημοσιευμένο μυθιστόρημά του, Madame Bovary (1857), και για την ευσυνείδητη αφοσίωσή του στην τέχνη και το ύφος του. Πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει νομικά αλλά μετά από μια κρίση επιληψίας, παράτησε τις σπουδές και γύρισε στη Ρουέν να μείνει με τη μητέρα του - διαβίου. Δεν νυμφεύθηκε ποτέ. Είχε κάποιες σχέσεις με γυναίκες. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Émile Faguet, η σχέση του με την Louise Colet ήταν η μόνη βεβαιωμένη σοβαρή αισθηματική σχέση που είχε.
Με τον ισόβιο φίλο του Maxime du Camp, ταξίδεψε στη Βρετάνη το 1846, και στην Ελλάδα και την Αίγυπτο το 1849. Μετά από το 1850, ο Flaubert έζησε στο Croisset με περιστασιακές επισκέψεις στο Παρίσι και την Αγγλία, όπου είχε σχέση με μια κυρία. Επισκέφτηκε την Καρθαγένη το 1858 για να πραγματοποιήσει την έρευνα σχετικά με το μυθιστόρημά του Salammbô.
4 comments:
εντάξει είναι καρμικό...
Από τις ωραιότερες σκηνές της κλασικής, της σύγχρονης, της εναλλακτικής, της φανταστικής, της ιστορικής (ελπίζω να έγινα αντιληπτή) λογοτεχνίας, εκεί όπου η Σαλαμπώ, βγαίνει από τη σκηνή του Ματο και το μόνο που προσπαθεί είναι να κρύψει ότι η αλυσιδίτσα που ενωνει τους αστραγάλους της έχει σπάσει! Απλά συγκλονιστική
Έχεις ένα δίκιο, αλλά για να είμαι ειλικρινής περισσότερο με μάγεψε η Αισθηματική Αγωγή [L'Éducation sentimentale] αφότου διάβασα πριν 30 χρόνια (και ξαναδιάβασα)το βιβλίο στις εκδόσεις του Γαλαξία: Frédéric Moreau κ.λπ.
Το καρμικό αφορούσε στο ότι έχουμε πολλές κοινές αναφορές... Η σκηνή, δε, είναι συγκλονιστική ανεξάρτητα απο την οποιαδήποτε αξία του βιβλίου συγκριτικά με άλλα (του ιδίου ή άλλων...) ή αντικειμενικά
Το κατάλαβα, αλλά απλώς δεν ήθελα να δώσω συνέχεια!
Post a Comment