Monday, December 24, 2007

24 Δεκεμβρίου... παρελθόντων ετών!

Nicholas Meyer at the Paramount Pictures lot in 2002.
1945
O Nicholas Meyer (γενν. 24 Δεκεμβρίου 1945, στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) είναι συγγραφέας, παραγωγός, σκηνοθέτης και μυθιστοριογράφος, πολύ γνωστός για τη συμμετοχή του στις ταινίες του Star Trek. Είναι επίσης γνωστός ως σκηνοθέτης για το TV-Movie The Day After το 1983, για το οποίο ήταν υποψήφιος ως «Καλύτερος σκηνοθέτης» για το Emmy Award. Το 1977, ήταν υποψήφιος πάλι για κινηματογραφικό σενάριο [Academy Award] για την προσαρμογή του μυθιστορήματος του The Seven-Per-Cent Solution.
Image:Mary higgins clark.jpg
1927
Η Mary Theresa Eleanor Higgins Clark Conheeney, πιό γνωστή ως Mary Higgins Clark, (γενν. 24 Δεκεμβρίου 1927 στο Bronx, στη Νέα Υόρκη) είναι αμερικανίδα συγγραφέας μυθιστορημάτων αγωνίας. Κάθε ένα από τα εικοσιτέσσερα μυθιστορήματά της είναι ένα best-seller στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Άρχισε να γράφει σε μια νεαρή ηλικία. Μετά από αρκετά χρόνια που εργάστηκε ως γραμματέας, στη συνέχεια για ένα χρόνο ως αεροσυνοδός στις Pan-American Airlines. Άφησε τη δουλειά της για να παντρευτεί και να δημιουργήσει οικογένεια. Συμπλήρωνε το οικογενειακό εισόδημα με το γράψιμο σύντομων ιστοριών. Αφότου πέθανε ο σύζυγός της το 1959, η Clark εργάστηκε για πολλά χρόνια γράφοντας μικρά κείμενα για το ραδιόφωνο, έως ότου την έπεισε ο πράκτοράς της να προσπαθήσει να γράψει μυθιστορήματα. Κι άρχισε η ευδόκιμη πορεία της στο χώρο του μυθιστορήματος. Τα μυθιστορήματά της έγιναν πολύ δημοφιλή, και τα βιβλία της έχουν πωλήσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια αντίγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο. Η Clark είναι γνωστή ως «βασίλισσα της αγωνίας» [Queen of Suspense] ήταν επίσης η έμπνευση για το βραβείο Mary Higgins Clark Award, που απονέμεται στους Αμερικανούς συγγραφείς μυστηρίου. Είναι η μητέρα του συγγραφέα Carol Higgins Clark.
Image:FSF 0769.jpg

Fritz Leiber portrait by Ed Emshwiller on July 1969 special issue devoted to Leiber.

1910 – Ο Αμερικανός συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας Fritz Reuter Leiber Jr. (24 Δεκεμβρίου 1910 – 5 Σεπτεμβρίου 1992) ήταν επίσης σκακιστής και δάσκαλος ξιφομαχίας. Το Leiber νυμφεύθηκε την Jonquil Stephens στις 16 Ιανουαρίου 1936, και ο γιος τους Justin Leiber γεννήθηκε το 1938. Ο θάνατος της Jonquil το 1969 τον έριξε σε μια τρίχρονη περίοδο αλκοολισμού, αλλά «επέστρεψε» στην αρχική μορφή του με ένα μυθιστόρημα φαντασίας τοποθετημένο στη σύγχρονη εποχή, στο Σαν Φρανσίσκο, Our Lady of Darkness - που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο The Magazine of Fantasy and Science Fiction όπως το «The Pale Brown Thing» (1977). Η κυρία σκοταδιού μας [Our Lady of Darkness] κέρδισε το βραβείο World Fantasy Award.

Image:Juan Ramón Jiménez.jpg
Πορτρέτο του Juan Ramón Jiménez, φιλοτεχνημένο από τον Joaquín Sorolla y Bastida.

1881 – Ο Ισπανός ποιητής Juan Ramón Jiménez (Moguer, Ισπανία, 24 Δεκεμβρίου 1881 - Santurce, Πουέρτο Ρίκο, 29 Μαΐου 1958) μνημονεύεται και για μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές του στη σύγχρονη ποίηση που ήταν η ιδέα της «καθαρής ποίησης» [pura poesía]. Το 1956 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας [Nobel Prize in Literature]. Έντονα επηρεασμένος από τον ποιητή Rubén Darío, δημοσίευσε τα πρώτα δύο βιβλία του, το 1900, στην ηλικία των δεκαοκτώ χρόνων. Ο θάνατος του πατέρα του την ίδια χρονιά τον επηρέασε βαθιά, και η κατάθλιψη τον οδήγησε στο ψυχιατρείο στη Γαλλία. Δέκα χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στο Σανατόριο του El Rosario στη Μαδρίτη. Ταξίδεψε στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 1916 νυμφεύθηκε τη Zenobia Camprubí, εξαιρετική μεταφράστρια του Ινδού συγγραφέα Rabindranath Tagore. Επάνω στο ξέσπασμα του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, αυτός και η Zenobia πήραν τους δρόμους της εξορίας στην Κούβα, τις ΗΠΑ, και το Πουέρτο Ρίκο, όπου εγκαταστάθηκαν το 1946. Ο Jimenez νοσηλεύτηκε για οκτώ μήνες λόγω μιας άλλης βαθιάς κατάθλιψης. Έγινε αργότερα καθηγητής της ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο University of Maryland at College Park. Το 1956, έλαβε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και τρεις ημέρες αργότερα, η γυναίκα του πέθανε. Ο Jimenez ουδέποτε συνήλθε από αυτήν την απώλεια. Πέθανε μετά από δύο χρόνια, στις 29 Μαΐου 1958, στην ίδια κλινική όπου η σύζυγός του είχε πεθάνει. Και οι δύο θάφτηκαν στην Ισπανία.

http://www.beaucoupkevin.com/atom15/atom_15_cover_web.jpg

1986 – Ο Αμερικανός συγγραφέας Gardner Francis Fox (20 Μαΐου 1911, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη - 24 Δεκεμβρίου 1986) ήταν γνωστός για τη δημιουργία των πολυάριθμων βιβλίων κόμικς. Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι έγραψε πάνω από 4.000 ιστορίες comics. Σπούδασε νομικά, άσκησε τη δικηγορία για δυο χρόνια, αλλά με τη μεγάλη οικονομική κρίση, άρχισε να γράφει ιστορίες κόμικς με εκδότη τον Vin Sullivan. Η πρώτη του ιστορία ήταν για τον Steve Mallone, District Attorney. Στη συνέχεια δημιούργησε χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων οι Zatara, Batman και ειδικά ο Starman.

No comments: