Monday, December 12, 2011

Μια γυναίκα χορεύει µε τον θάνατο

Το υπαρξιακό χάος και τελικά η συµφιλίωση µε την ιδέα της απώλειας του συζύγου της έτσι όπως τα βίωσε η πιο σηµαντική εκπρόσωπος της «Νέας Δηµοσιογραφίας»
  • τζόαν ντίντιον
  • Η χρονιά της μαγικής σκέψης
  • Μετάφραση - επιμέτρο Ξένια Μαυρομμάτη Εκδόσεις Κέδρος, 2011, σελ. 272,
  • τιμή 12,50 ευρώ
Η Τζόαν Ντίντιον, µια µεγάλη κυρία των αµερικανικών γραµµάτων και η πιο σηµαντική γυναίκα εκπρόσωπος της «Νέας Δηµοσιογραφίας», επανέρχεται στο ελληνικό εκδοτικό τοπίο µε ένα συγκλονιστικό αφήγηµα, που το 2005 τιµήθηκε µε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ στην κατηγορία Non Fiction. Η ίδια την προπαραµονή της Πρωτοχρονιάς του 2003 είδε τον άντρα µε τον οποίο ήταν παντρεµένη σχεδόν 40 χρόνια, τον Τζον Γκρέγκορι Νταν, να σωριάζεται στο πάτωµα την ώρα του δείπνου και να φεύγει απροσδόκητα από τη ζωή ύστερα από ένα οξύ καρδιακό επεισόδιο. 

Ο ξαφνικός χαµός του συζύγου της και η βίαιη διακοπή ενός ευτυχισµένου γάµου την οδήγησαν στην ψυχολογική κατάρρευση και στο υπαρξιακό χάος. Η γραφή αποδείχθηκε για την Ντίντιον το µόνο ασφαλές καταφύγιο για την πένθιµη ενδοσκόπησή της, την πυρετώδη χαρτογράφηση των εσώτερων συναισθηµατικών ερειπίων της, την ορθολογική ανασύσταση του εαυτού της αλλά και την ενδυνάµωση της πίστης της απέναντι στη ζωή, ύστερα από αυτή την τροµακτική και απογοητευτική απώλεια. 

Ο αναγνώστης παρακολουθεί τη συγγραφέα και τη συντρέχει στην αγωνιώδη και ειλικρινή προσπάθειά της να συµφιλιωθεί µε την ιδέα του θανάτου ως αναπόσπαστου µέρους της ανθρώπινης µοίρας, ως της µόνης, εν τέλει, ακλόνητης αλήθειας της ζωής, κάτι που της δηµιουργεί βαθύτατη οδύνη και την ωθεί πότε σε µια παρηγορητική διαύγεια και πότε στη σύγχυση του παραλόγου. Ιατρικές γνωµατεύσεις «συνοµιλούν» µε ποιήµατα, διαµελισµένα σώµατα µε ψυχαναλυτικές θεωρίες και κανόνες καλής συµπεριφοράς µε παιδικά τραγουδάκια, σε µια αφήγηση που έχει την αποστασιοποιηµένη ακρίβεια του Χεµινγκγουέι και την αξιοπρέπεια του βωβού ολοφυρµού της αρχαίας τραγωδίας.

No comments: