Wednesday, December 21, 2011

Β. Διοσκουρίδης, ένας αθόρυβος και αθέατος λόγιος

Σπυρος Γιανναρας, Η Καθημερινή, 21/12/2011...
ΑΠΩΛΕΙΑ. Απεβίωσε χθες, σε ηλικία 70 ετών, ένας αθόρυβος και αθέατος λόγιος των ελληνικών γραμμάτων, ο Βασίλης Διοσκουρίδης, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Εκηβόλος». Ο Διοσκουρίδης ανήκε στο ιδιαίτερα σπάνιο εκείνο είδος των βαθιά πεπαιδευμένων που δεν επιδιώκουν να γράψουν, αλλά περιορίζονται στον εξαιρετικά πολύτιμο ρόλο του συμβούλου και του αυστηρού κριτή, επηρεάζοντας καίρια τους συγκαιρινούς τους.

Το κύρος της γνώμης του, το υψηλό λεκτικό και αισθητικό του γούστο οδήγησαν στον σχηματισμό ενός πνευματικού κύκλου ανθρώπων γύρω από το περιοδικό – του ζωηρότερου, ίσως, μιας εποχής στα μέσα του ’80. Σε αυτόν μετείχαν ο Γιώργος Ιωάννου, ο κριτικός Ζήσιμος Λορεντζάτος, ο αρχιτέκτων Κυριάκος Κρόκος, οι σκηνοθέτες Λευτέρης Βογιατζής και Αννα Κοκκίνου, ο ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ζωγράφος Πέρης Ιερεμιάδης. Στα 18 τεύχη του «Εκηβόλου» –κοσμήματα της τυπογραφικής τέχνης– φιλοξενήθηκαν εξαιρετικά προσεγμένες μεταφράσεις, δοκίμια και ποιήματα που σφράγισαν τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Εκεί πρωτοδημοσίευσε ο Ιωάννου την κλασική του μετάφραση του «De Germania» του Τάκιτου, ο Λορεντζάτος το περίφημο δοκίμιό του «Η έννοια της λογοτεχνικής κριτικής» και ο Νίκος Δ. Τριανταφυλλόπουλος ένα πρώτο δείγμα της έγκριτης κριτικής έκδοσης των Απάντων του Παπαδιαμάντη. Εκεί και τα πρώτα αποσπάσματα της μετάφρασης των «Cantos της Πίζας» του Πάουντ από τον ποιητή Αντώνη Ζέρβα.
Ο Διοσκουρίδης εργάστηκε ως επιμελητής στον Ικαρο, όπου μεταξύ άλλων επιμελήθηκε την Α΄ έκδοση των δοκιμίων «Ανοιχτά χαρτιά» του Ελύτη. Από το 1992 επιμελήθηκε γλωσσικά και τυπογραφικά τα βιβλία των εκδόσεων Ροδακιό. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 3 μ.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο.

No comments: