Thursday, December 8, 2011

Ξεκινάει το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών


1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

ΒΙΒΛΙΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ - ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - ΚΟΜΙΚΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ - WORKSHOPS

Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών
Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με σύνθημα «Έχουμε πολλά να πούμε. Να διαβάσουμε, να ανακαλύψουμε, να δούμε…» και επίκεντρο τη λογοτεχνία σε ανοιχτό διάλογο με τις άλλες τέχνες ξεκινάει σε δύο ημέρες το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών ρίχνοντας τους προβολείς στο νέο δυναμικό των Ελλήνων δημιουργών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 80 ώρες εκδηλώσεων με είσοδο ελεύθερη για το κοινό:
▪ Μαραθώνιος Ανάγνωσης: Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου δίνει τη σκυτάλη σε περισσότερους από 40 νέους ταλαντούχους συγγραφείς μέσα από έναν διήμερο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που, ως κεντρικός του άξονας, θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων (Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 17.00). Παρουσιάζουν η δημοσιογράφοςΛώρη Κέζα και ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ. [Αναλυτικό πρόγραμμα]
▪ Συζητήσεις: «Η κρίση, μια στιγμή αλήθειας. Μήπως η κρίση είναι και κρίση αξιών;», «Bookcrossing - Μια διεθνής τάση εξαπλώνεται και στην Ελλάδα», «Συγγραφείς και media» θέματα επίκαιρα που ανοίγουν το διάλογο, θέτουν ερωτήματα, αναζητούν απαντήσεις.
[Αναλυτικό πρόγραμμα]

▪ Workshops: Τρίωρα εργαστήρια δημιουργικής γραφής για επίδοξους συγγραφείς: (μυθιστόρημα με τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο, ποίηση με τον ποιητή Στρατή Πασχάλη, σενάριο με τον συγγραφέα και σεναριογράφο Νίκο Παπαγιωτόπουλο, θεατρική γραφή με την σκηνοθέτη και συγγραφέα Ελένη Πέγκα)
[Αναλυτικό πρόγραμμα]

▪ Διαγωνισμοί: Μαραθώνιος γραφής «8 ώρες - 1 ιστορία», Διαγωνισμός τεχνών: «Δεν το έχουμε δει το έργο… όλων των Νέων Καλλιτεχνών» διαγωνισμοί που απευθύνονται στο ευρύ νεανικό κοινό δίνοντας ερεθίσματα δημιουργικής συμμετοχής
[Αναλυτικό πρόγραμμα]
▪ Λογοτεχνία και κινηματογράφος: προβολή 26 ταινιών μικρού μήκους βασισμένων σε λογοτεχνικά έργα (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας)
[Αναλυτικό πρόγραμμα]
▪ Λογοτεχνία και θέατρο: τρεις θεατρικές περφόρμανς που αποτελούν μέρος της παράστασης με τίτλο «Unemployed – 10 Μητροπολιτικές Ιστορίες» - Η θεωρία, Η συνέντευξη, Η τραγουδίστρια (από τις Μητροπολιτικές Ιστορίες/Metropolisκαθώς και η περφόρμανς «Spiritus» από την ομάδα Bijoux de Kant. 
[Αναλυτικό πρόγραμμα]
▪ Λογοτεχνία και εικαστικά: "BluescreenandthePoliticsofLoneliness" βίντεο-εγκατάσταση ποίησης και εικόνας της Μαρίας Ζερβού και δύο έργα που παρουσιάζει η Athens Biennale – Monodrome στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το «Ρινόκερως» του Ευγένιου Ιονέσκο σε ηχητική απόδοση από τους Στέλιο Καραμανώλη και Τούλα Πλουμή και «Σημειώσεις για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα» (2011) βίντεο-ανάγνωση αποσπάσματος του βιβλίου «Λήμματα από την εποχή της κρίσης», εκδ. futura, 2011
[Αναλυτικό πρόγραμμα]
▪ Λογοτεχνία και χορός: περφόρμανς «Xenos / Ξένος» της Ινώ Ρήγα (εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο Καμύ) με μουσική συνοδεία από τον Δημήτρη Κούρτη. «Μια γεύση από tango…», με τους Διονύση Θεοδωρόπουλο και Χλόη Θεοδωροπούλου.
[Αναλυτικό πρόγραμμα]
▪ Λογοτεχνία και κόμικς: μία συζήτηση με θέμα «Comics και Λογοτεχνία» και ένα εργαστήριο «Από τη λογοτεχνία... στα comics», από τους Comicdom.
Παρουσίαση-προβολή ψηφιακών κόμικς, της ομάδας The Very Closed Circle [Αναλυτικό πρόγραμμα]

▪ Λογοτεχνία και μουσική: Dj set party: με τους Snob Δημήτρη Σωτάκη και Θανάση Χειμωνά – δύο συγγραφείς που εκτός από βιβλία γράφουν και μουσική. 
[Αναλυτικό πρόγραμμα]
▪ Bookcrossing Stand: Ένα βραβευμένο παγκάκι-το YoYo σχεδιασμένο από την Ροδάνθη Σεντούκα- θα φιλοξενήσει τους Έλληνες Bookcrossers, για ενημέρωση του κοινού και συμμετοχή στη δράση «Δέντρο των ελεύθερων βιβλίων».
[Αναλυτικό πρόγραμμα]
▪ Το βιβλιοπωλείο των νέων δημιουργών - O πολυπρόσωπος ΙΑΝΟΣ οργανώνει το βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ στο φουαγιέ του ισογείου στηρίζοντας τους νέους δημιουργούς με την προβολή και πώληση των βιβλίων τους.
[Αναλυτικό πρόγραμμα]


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Παρασκευή 9/12: Διάρκεια εκδηλώσεων 17:00 – 22:00
Θα ακολουθήσει Dj set party: με τους Snob (Δημήτρη Σωτάκη και Θανάση Χειμωνά)
Σάββατο 10/12: Διάρκεια εκδηλώσεων 11:00 – 22:00
Το Φεστιβάλ θα λήξει με τη βράβευση των τριών διακριθέντων νέων συγγραφέων (στις 20.00)
Χώρος: Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, τηλ.: 210 341 8550)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ), 210-9200300, info@ekebi.grwww.ekebi.gr

No comments: