Thursday, December 15, 2011

Ρίσκο στο Αναγνωστήριο


Η Εθνική Βιβλιοθήκη ήταν ολοφώτιστη προχθές το βράδυ. Εμοιαζε γιορτινή. Τι να γιορτάζει άραγε; αναρωτήθηκα. Και πληροφορήθηκα πως οι γραβατωμένοι κύριοι και οι κυρίες που ανέβαιναν με βήμα επίσημο τα μαρμάρινα σκαλοπάτια ήταν καλεσμένοι του Εφορευτικού Συμβουλίου για να παραστούν στην τελετή βράβευσης ενός γιατρού. Δεν γνώριζαν λεπτομέρειες να μου πουν για την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Αναγνωστήριο, μια ώρα που δεν λειτουργεί ο χώρος για τους αναγνώστες. Και καθώς δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που το Αναγνωστήριο χρησιμοποιείται ως χώρος για την οργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων (διαλέξεις, συνέδρια, βραδιά ποίησης κ.ά.) είπα να μπω στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης για να μάθω προς τι η φωταψία.
Αντί όμως να πληροφορηθώ αυτό, έπεσα σε μια πιο ενδιαφέρουσα είδηση: το ερχόμενο Σάββατο το πρωί (10.30-12) η Βιβλιοθήκη οργανώνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χριστουγεννιάτικη γιορτή με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Θα ηχήσουν κάλαντα από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και θα ερμηνευθούν χοροί από το τμήμα ενηλίκων του Λυκείου των Ελληνίδων. Η γιορτή θα έχει επίσης κληρώσεις ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, γλυκίσματα και βιβλία. Κι όλα αυτά, πού; Μέσα στο Αναγνωστήριο, όπου οι επισκέπτες μπαίνουν καθημερινά ακροπατώντας για να μην ενοχλήσουν τους υπολοίπους, ανοίγουν με θρησκευτική ευλάβεια το παλιό βιβλίο που έχουν στα χέρια τους και βλέπουν γύρω τριγύρω στα παλιά ξύλινα ράφια γυμνούς τους τόμους της αρχαίας και νέας γραμματολογίας.
Γιατί, όμως, δεν τόλμησε ποτέ κανείς στο παρελθόν να οργανώσει παρόμοια εκδήλωση σ' αυτό το χώρο; Μήπως από σεβασμό στην ιστορία του Ιδρύματος και στους θησαυρούς που κουβαλάει; Μήπως δεν διανοήθηκαν να βάλουν πολύ κόσμο για να μη θέσουν σε οποιονδήποτε κίνδυνο το αρχείο των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, χιλιάδες χειρόγραφα, Ψαλτήρια και Ευαγγελιστάρια που φυλάσσονται εκεί;
Το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο φαίνεται πως δεν έχει καμία αίσθηση κινδύνου, αφού οργανώνει κατ' επανάληψιν εκδηλώσεις στο Αναγνωστήριο εκθέτοντας για μόνο μία μέρα, για λίγες ώρες, μόνο για την εκδήλωση, πολύτιμα χειρόγραφα με μικρογραφίες σε ακατάλληλες προθήκες που δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Αν είναι μάλιστα αλήθεια ότι η διοίκηση της Βιβλιοθήκης βάζει τους υπαλλήλους να φρουρούν με τα σώματά τους τους θησαυρούς στις βιτρίνες κατά τη διάρκεια κάθε εκδήλωσης, τότε οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Ας μην ξεχνούν στο υπουργείο Παιδείας και Διά βίου Μάθησης ότι η ευθύνη για ό,τι συμβεί θα είναι όλη δικιά τους.

No comments: