Στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται από σήμερα το ανέκδοτο μυθιστόρημα, της συγγραφέως- δημοσιογράφου Διδώς Σωτηρίου, με τίτλο «Τα παιδιά του Σπάρτακου»
Η παρουσίαση του άγνωστου βιβλίου, έγινε σήμερα μεταξύ φίλων και δημοσιογράφων, από τον Νίκο Μπελογιάννη - γιο του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, και την Έρη Σταυροπούλου- καθηγήτρια φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία και επιμελήθηκε το βιβλίο.
Ανάμεσα στα 600 χειρόγραφα, που βρέθηκαν και μελετήθηκαν από το πατάρι του σπιτιού της Σωτηρίου αλλά και από τη θυρίδα της στην Εθνική Τράπεζα, στο Σύνταγμα, βρέθηκε το αποσπασματικό μυθιστόρημα, με τίτλο «Τα παιδιά του Σπάρτακου».
Η καθηγήτρια φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Έρη Σταυροπούλου, διάβασε για πρώτη φορά τα χειρόγραφα, το 2003. Η ταξινόμηση, κράτησε αρκετό διάστημα όπως αποκάλυψε, η ίδια, ενώ εκτός από τα χειρόγραφα, υπήρχαν και δύο σημειωματάρια με συνεντεύξεις Θρακιωτών.
«Την αρχική υπόθεση του βιβλίου (Τα παιδιά του Σπάρτακου), εμπνεύστηκε η Σωτηρίου όταν επισκεπτόταν την αδελφή της Έλλη Παππά, στις φυλακές, στα τέλη της δεκαετίας του 50 και στις αρχές της επόμενης». Ακούγοντας αφηγήσεις πολιτικών κρατουμένων, γυναικών από την Θράκη, πήρε αφορμή για να σχεδιάσει ήρωες και περιστατικά του έργου της», εξήγησε ο Νίκος Μπελογιάννης,
Το μυθιστόρημα, ξεκίνησε να το δουλεύει το 1963 μετά το βιβλίο της «Τα ματωμένα χώματα», ενώ κατά την διάρκεια της δικτατορίας, νοίκιασε, θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα και κάθε φορά που ολοκλήρωνε δύο κεφάλαια, έπαιρνε από το σπίτι της στα Βασιλικά Ιστιαίας, το λεωφορείο για την Αθήνα, για να τα κρύψει στη θυρίδα.
Αφού δημοσιεύτηκε το βιβλίο «Κατεδαφιζόμενα», ξεκίνησε πάλι να μελετά «Τα παιδιά του Σπάρτακου», το 1990, καθώς όμως είχε άλλες υποχρεώσεις και λόγω της επιβαρυμένης υγείας της , δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει.
Η πρώτη σημαντική ταξινόμηση του βιβλίου, έγινε από τον Νίκο Μπελογιάννη - ο οποίος ήταν εξοικειωμένος με τη γραφή της συγγραφέως - και τον εκδοτικό οίκο Κέδρος, μετατρέποντας τα χειρόγραφα σε ηλεκτρονική μορφή.
Η Έρη Σταυροπούλου ανησυχώντας στην αρχή, για το αποτέλεσμα και την ολοκλήρωση του βιβλίου, ανέφερε, πως δεν πρόσθεσαν ούτε μία λέξη, καθώς η ίδια ανακάλυπτε σταδιακά πως το μυθιστόρημα, ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο, χωρίς κενά για τον αναγνώστη.
Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στη Θράκη των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα και την Αθήνα της πρώτης μετεμφυλιακής περιόδου. Κεντρικό θέμα του είναι η συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση των ηρώων, που εμπνέονται από την επανάσταση του Θρακιώτη σκλάβου Σπάρτακου και από τα ιδανικά της Αριστεράς, σε μία εποχή που ο τόπος βιώνει δραματικές στιγμές.
No comments:
Post a Comment