Wednesday, September 7, 2011

Φαβορί εκτός Μπούκερ


  • ΓΕΜΑΤΗ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ Η ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Πάλι με εκπλήξεις είναι η βραχεία λίστα (έξι μυθιστορήματα) του φετινού βραβείου Μπούκερ, που ανακοινώθηκε χθες. Από τα 13 μυθιστορήματα της μακράς λίστας έμειναν έξω δύο, που θεωρούνταν φαβορί και είχαν σημαντικές υπογραφές: το «The stranger's child» του βραβευμένου στο παρελθόν με Μπούκερ Αλαν Χόλινγκχερστ και το «On Canaan's side» του Σεμπάστιαν Μπάρι (αναμένονται σύντομα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη).
Η Καναδή Εσι Εντιγκιάν κάνει την έκπληξη μ' έναν Αφροαμερικανό τζαζίστα στη ναζιστική ΕυρώπηΗ Καναδή Εσι Εντιγκιάν κάνει την έκπληξη μ' έναν Αφροαμερικανό τζαζίστα στη ναζιστική ΕυρώπηΤο μόνο διάσημο όνομα που διασώθηκε κι έγινε πια το αγαπημένο των μπουκμέικερ, είναι ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα Τζούλιαν Μπαρνς με το «The Sense of an Ending». Εχοντας ήδη φτάσει τρεις φορές σε απόσταση αναπνοής από το βραβείο («Ο παπαγάλος του Φλομπέρ» - 1984, «England England» - 1998 και «Αρθουρ και Τζορτζ» - 2005) δεν αποκλείεται να το πάρει φέτος με το νέο του βιβλίο στο οποίο ένας αδιάφορος και φλατ μεσήλικας έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του όταν κληρονομεί τα ημερολόγια συντρόφου των μαθητικών του χρόνων.
Το δεύτερο σχετικά γνωστό όνομα της σορτ λιστ (το 2003 είχε μπει στη βραχεία) είναι η αμετάφραστη στα ελληνικά Κάρολ Μπιρτς, υποψήφια με το ιστορικό μυθιστόρημα «Jamrach's Menagerie». Ενα παιδί στο Λονδίνο του 19ου αιώνα σώζεται από τα δόντια μιας τίγρης και αρχίζει νέα, συναρπαστική ζωή στο πλευρό του ιδιοκτήτη της, προμηθευτή εξωτικών ζώων σε τσίρκα.

Κατά τα άλλα, η κριτική επιτροπή του Μπούκερ, με επικεφαλής την ντέιμ Στέλα Ρίμινγκτον, πρώην γενική διευθύντρια της ΜΙ5, δηλαδή των μυστικών υπηρεσιών για την εσωτερική ασφάλεια της Μ. Βρετανίας, αλλά και συγγραφέα ευπώλητων αστυνομικών μυθιστορημάτων, συμπλήρωσε τη σορτ λιστ με δύο πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς (Στίβεν Κέλμαν και Εϊ. Ντ. Μίλερ) και δύο Καναδούς (Πατρίκ ντε Γουίτ και Εσι Εντιγκιάν).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τουλάχιστον τρία από τα υποψήφια βιβλία έχουν έντονο άρωμα «αστυνομικών» μυθιστορημάτων, ή τουλάχιστον πλοκή με στοιχεία βίας, μυστηρίου και σασπένς. Επιπλέον, ένα μυθιστόρημα είναι σαν να γράφτηκε ειδικά για τις πρόσφατες εξεγέρσεις στις συνοικίες του Λονδίνου.
* Ηρωας στο «Pigeon English» του Στίβεν Κέλμαν είναι ένας 11χρονος από την Γκάνα, που μπλέκει σε πόλεμο συμμοριών του νότιου Λονδίνου. Το βιβλίο έγινε μήλον της Εριδος ανάμεσα στους Βρετανούς εκδότες -το πήρε τελικά ο Bloomsbury με εξαψήφιο ποσό λιρών- και το BBC ετοιμάζει ήδη την τηλεοπτική διασκευή του.
* Το «Snowdrops» τού επίσης πρωτοεμφανιζόμενου Εϊ. Ντ. Μίλερ, πρώην ανταποκριτή του Economist στη Μόσχα, είναι ένα κλασικό crime story με στοιχεία ψυχολογικού δράματος, που εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Ρωσία, χώρα ηδονισμού, διαφθοράς και μυστικών.
* Ο Καναδός Πατρίκ ντε Γουίτ εισάγει για πρώτη φορά στον κόσμο του Μπούκερ Αμερικανούς πιστολέρο, τους «The Sisters Brothers», πληρωμένους δολοφόνους στη δυτική ακτή της Αμερικής τού 1851, εποχή του «πυρετού του χρυσού».
* Τέλος, η 33χρονη Εσι Εντιγκιάν, γεννημένη στον Καναδά από γονείς Γκανέζους μετανάστες, έκλεισε στο βιβλίο της «Half - Blood Blues» την ευρωπαϊκή της εμπειρία και την παραμονή της στη Γερμανία. Αφροαμερικανός τρομπετίστας στο Βερολίνο του Χίτλερ καταφεύγει το 1939 στο Παρίσι, αλλά τελικά βρίσκει το θάνατο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για να γίνει θρύλος της τζαζ.
Πολλά χρόνια αργότερα δύο επιζώντες του συγκροτήματός του ανακαλύπτουν ένα φριχτό μυστικό προδοσίας και τον ίδιο να ζει στην Πολωνία.
Το όνομα του νικητή, που θα πάρει και 50 χιλιάδες λίρες, θα ανακοινωθεί στις 18 Οκτωβρίου. Το βραβευμένο πέρυσι με Μπούκερ μυθιστόρημα του Χάουαρντ Τζέικομπσον «Η περίπτωση Φίνκλερ» (εκδόσεις Ψυχογιός) πούλησε μόνο στη Μ. Βρετανία 250 χιλιάδες αντίτυπα.

No comments: