Saturday, September 24, 2011

Ενα μυθιστόρημα για τους «Αγιους έρωτες»

 Μυρτώ Λοβέρδου 

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο
Ενα μυθιστόρημα για τους «Αγιους έρωτες»
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης καταθέτει άλλο ένα βιβλίο

Περισσότερα από τριάντα χρόνια ο Γιώργος Μιχαηλίδης εκδίδει τα βιβλία του, που αγγίζουν αισίως τη δεκάδα. Αρχισε το γράψιμο από τα χρόνια της δικτατορίας, ενώ το θέατρο είχε πάρει ήδη τη μερίδα του λέοντος στη ζωή του. Οπως αποδεικνύεται όμως με το γράψιμο δεν ξεμπερδεύες ποτέ _όταν είναι συγγραφέας. Με τους «Αγιους έρωτες» λοιπόν, επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στις εκδόσεις, συνδυάζοντας και πάλι τη λογοτεχνία με τις ιστορικές περιόδους.

Αυτή τη φορά η ιστορία του καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1890 ως το 1915 και οι τρεις οικογένειες που πρωταγωνιστούν, έρχονται από διαφορετικά μέρη και από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Από τα Τζουμέρκα, την Κωνσταντινούπολη, την Ηπειρο και την Οδησσό, συναντώνται μέσα στον πόλεμο για να μάθουν αλήθειες και να ζήσουν μεγάλους, «Αγιους Ερωτες», για την πατρίδα, τη γνώση, την αξιοπρέπεια, τον πλησίον, την ίδια τη ζωή.

Από τους συγγραφείς που ερευνούν επί μακρώ μέχρι να στήσουν το μυθιστόρημά τους, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο σκηνοθέτης, ο δάσκαλος, ο ιδρυτής του Θεάτρου Νέας Ιωνίας αλλά και του Ανοιχτού Θεάτρου, έχει εκδώσει ως τώρα επτά βιβλία (σε διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους) και την τριλογία «Της Μοναξιάς, της Επανάστασης και της Λαγνείας» (Εκδ. Καστανιώτη), ενώ το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ιλιγγος ΄59» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις τους Αυγούστου όπως και το τωρινό του.

«Δεν νοιώθω πως είναι κάτι που διάβασα, νοιώθω πως είναι κάτι που ζω και που θα ζω για πολύ καιρό», είχε πει για τον Γιώργο Μιχαηλίδη ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, που συνεργαζόνται συστηματικά μαζί του. Κι ίσως είναι ο πιο επιτυχημένος χαρακτηρισμός του σύμπαντος που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ο συγγραφέας που ξεκίνησε να γίνει αρχιτέκτων αλλά που τον κέρδισε το θέατρο και η λογοτεχνία. Γεννημένος το 1938 στη Νέα Ιωνία της Αττικής, ο Μιχαηλίδης καταπιάστηκε με τα μεγάλα θεατρικά του κλασικού ρεπερτορίου ενώ έδωσε βήμα και στο νεοελληνικό έργο. Τέλος οι δουλειές του στην τηλεόραση _με δικό του σενάριο ή/και σκηνοθεσία, ξεχώρισαν, όπως ήταν «οΣυμβολαιογράφος», «Τα Λαυρεωτικά», «Οι Αθλιοι ων Αθηνών» κ.ά.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 56 & Σταδίου) στο Αρσάκειο Μέγαρο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Χρήστος Αλεξίου, Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο ίδιος ο συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Μαριέττα Σγουρδαίου και ο Νίκος Ψαρράς. Στις 19.30.

No comments: