Thursday, May 26, 2011

Δικό του εκδοτικό οίκο αποκτά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

  • enet.gr, 16:36 Τετάρτη 25 Μαΐου 2011
Δικό του εκδοτικό οίκο με την επωνυμία «Εκδόσεις ΑΠΘ», θα διαθέτει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο νέος εκδοτικός οίκος θα αναλάβει να καλύψει μέρος των επιστημονικών εκδοτικών αναγκών του ιδρύματος, όπως συγγράμματα καθηγητών, ακαδημαϊκά βιβλία για το ευρύ κοινό, επιστημονικά περιοδικά, επετηρίδες, τιμητικούς τόμους, καθώς επίσης και εκδόσεις ενδιαφερομένων εκτός πανεπιστημίου.

 

Στην προβολή του έργου του πανεπιστημίου, μέσα από υψηλού επιπέδου εκδόσεις, στη μείωση των δαπανών του και, μακροχρόνια, στην ανάπτυξη εσόδων, στοχεύει η ίδρυση του εκδοτικού οίκου σύμφωνα με τον αντιπρύτανη οικονομικού σχεδιασμού του ΑΠΘ, Γιάννη Παντή.

Τη λειτουργία και την επίτευξη των στόχων των «Εκδόσεων ΑΠΘ» έχει αναλάβει η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Εκδόσεων και Δημοσιευμάτων του πανεπιστημίου, ενώ σε ό,τι αφορά στην επιλογή των υπό έκδοση βιβλίων, αρμόδια θα είναι ειδική 15μελής επιστημονική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς διάφορων τμημάτων των Σχολών, που θα ορίζουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και θα αξιολογούν τις προτάσεις. Ο σχεδιασμός των εκδόσεων και η επιμέλεια θα γίνεται από ομάδα ειδικών του πανεπιστημίου, ωστόσο, η τυπογραφική διαδικασία θα πραγματοποιείται εκτός του πανεπιστημίου.



Οι «Εκδόσεις ΑΠΘ» θα λειτουργούν ως αυτοδύναμος οργανισμός, που θα ενταχθεί στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του πανεπιστημίου.
«Οι Εκδόσεις ΑΠΘ θα λειτουργήσουν με τις προδιαγραφές ενός εμπορικού εκδοτικού οίκου, στο κομμάτι που αφορά στα οικονομικά και την ισορροπία στον προϋπολογισμό, ώστε να μην ζημιώνεται το πανεπιστήμιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων ΑΠΘ, Βασίλης Κάλφας.

Μέχρι τα τέλη του 2011, ο εκδοτικός οίκος θα προχωρήσει στην έκδοση των πρώτων τριών - τεσσάρων βιβλίων, το 2012 σε 20 εκδόσεις, το 2013 σε 30. «Θα θέλαμε μετά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ο εκδοτικός οίκος όχι μόνο να μην χρειάζεται την στήριξη του πανεπιστημίου, αλλά να επιφέρει και κέρδη», είπε ο Β. Κάλφας.

Οι εκδόσεις αναμένεται να εξοικονομήσουν χρήματα για το πανεπιστήμιο από τα συγγράμματα χιλιάδων μελών ΔΕΠ, αλλά και από τα επιστημονικά περιοδικά ή τις επετηρίδες, που τα τελευταία δύο χρόνια κόστισαν περίπου 240.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, η Επιτροπή να προχωρήσει, μετά από αξιολόγηση, στην επανέκδοση παλαιότερου υλικού που έχει εκδώσει το ΑΠΘ.

No comments: