Friday, May 20, 2011

300 εκδότες, 30.000 τίτλοι στο 30ό Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ηταν ένα απόγευμα πριν από 30 χρόνια που ο Θερμαϊκός κόλπος γέμισε από βιβλία και κόντρα πλακέ, που έπλεαν στα νερά του. Λίγο νωρίτερα, η Μελίνα Μερκούρη είχε εγκαινιάσει το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας.

 Ετσι ξεκίνησε ένας θεσμός που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Και μαζί του μια παράδοση που θέλει τα μπουρίνια να κάνουν την εμφάνισή τους, όποτε γίνεται το Φεστιβάλ Βιβλίου. Ο καιρός χάλασε, το Φεστιβάλ Βιβλίου έρχεται. Ξεκινά στις 3 Ιουνίου και θα διαρκέσει ώς τις 19. Και μόνο με την αναγγελία της φετινής διοργάνωσης, ήρθαν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. 

Στο φετινό επετειακό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πάρουν μέρος πάνω από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας με περισσότερους από 30.000 τίτλους βιβλίων, ελληνικούς και ξένους. Τα εκθετήρια θα παραταχτούν στη νέα παραλία, ξεκινώντας από τον Λευκό Πύργο. Αναμένεται να τα επισκεφτούν, όπως κάθε χρόνο, περί τους 600.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών. Για πέμπτη συνεχή χρονιά θα συμμετάσχει με περίπτερο το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η 30ή επέτειος σηματοδοτεί ένα νέο βήμα για το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, τόνισε ο πρόεδρός του Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Ξεκινά τη στήριξή του προς το ηλεκτρονικό βιβλίο, για πολλούς το μέλλον της ανάγνωσης. Φέτος οπαδοί του ίδρυσαν Σύλλογο Φίλων του Φεστιβάλ Βιβλίου για να συμβάλουν στην εξέλιξη του θεσμού, ενώ υπάρχει και μια κίνηση εθελοντών, πρόθυμων να βοηθήσουν στην αρτιότερη διοργάνωση και λειτουργία του. 

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Κώστα Βάρναλη. Είναι η κορυφαία στιγμή του ΚΑ' Πνευματικού Μαΐου, που περιλαμβάνει περί τις 200 εκδηλώσεις λόγου, μουσικής, θεάτρου και χορού και είναι αφιερωμένος στον Ζυλ Ντασσέν, τη Ζακλίν ντε Ρομιγί και τον Τενεσί Ουίλιαμς. Στις 6 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» το «Ριφιφί». Στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα βιβλία που αφορούν το περιβάλλον θα πωλούνται με έκπτωση ώς και 50%.

No comments: