Thursday, May 26, 2011

Μια βιβλιοθήκη με... ζωντανά βιβλία

  • Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων οι επόμενες αναγνώσεις της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης»
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: 26/05/2011
Μια βιβλιοθήκη με... ζωντανά βιβλία
Η Ευανθία Πλαχούρα (δεξιά), η αναγνώστρια (στο κέντρο) και (αριστερά) η διερμηνέας στη νοηματική γλώσσα.

Μετανάστης, μουσουλμάνος, γκέι, λεσβία, αστυνομικός, άτομο με αναπηρία. Ο Ραχμάν, ο Οσμάν, ο Μάνος, η Ελευθερία, ο Κώστας, η Χριστίνα είναι θύματα της προκατάληψης, του ρατσισμού, της κοινωνικής διάκρισης.

Εγκλωβισμένοι πίσω από τις ετικέτες που τους δίνουμε παραμένουν άγνωστοι, στερεότυπα που κινούνται γύρω μας χωρίς πρόσωπο, άνθρωποι που ζουν σε παράλληλες πραγματικότητες με τις οποίες δεν έχουμε επαφή. Ίσως θα μας ενδιέφερε να διαβάσουμε την ιστορία τους.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, που λειτουργεί στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2009, μας δίνει τη δυνατότητα. Δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά «ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας». Ο Ραχμάν ή η Χριστίνα μπορεί να είναι ένα από τα «βιβλία» της Ζωντανής Βιβλιοθήκης τα οποία μπορούμε να «δανειστούμε» για 20 λεπτά και να τα «διαβάσουμε».


Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη διοργανώνει εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις για να συνομιλήσουν για λίγο και να γνωριστούν. «Είναι πάντα πιο εύκολο να ζεις δίπλα σε κάποιον που τον κατανοείς, έχεις κάποιο σημείο επαφής, ή μπορείς να ταυτιστείς μαζί του, παρά να ζεις απέναντι σε μια ομάδα με την οποία δεν έχεις καμιά σχέση», λένε τα μέλη της Ζωντανής Βιβλιοθήκης. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις. Η επόμενη προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Κυριακή.

Πού:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης (στάση μετρό: Σταθμός Λαρίσης).

Πότε:
Κυριακή 29 Μαΐου, ώρα 12.00-17.00

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το site: www.humanlibrary.gr

No comments: