Saturday, February 23, 2008

ΔΙΑΒΑΣΑ στα Νέα [23/2/2008]

[gombrowicz1.jpg]

  • Ο Βίτολντ Γκομπρόβιτς (στη φωτογραφία) αρπάζει τη φιλοσοφία από τα χέρια των «φιλοσόφων». Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελίτ. Πολωνός που έζησε στην Αργεντινή και πέθανε στη Γαλλία ο αιρετικός Βίτολντ Γκομπρόβιτς υποστήριζε στη δεκαετία του ΄60 ότι πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια όλες οι αισθητικές θεωρίες της τελευταίας πεντηκονταετίας…[Γράφει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, με αφορμή το βιβλίο Μαθήματα φιλοσοφίας σε έξι ώρες και ένα τέταρτο του Witold Gombrowicz. Εκδ. Πατάκης].
  • Ο Θανάσης Χειμωνάς στρέφει το βλέμμα του στη σύγχρονη Ελλάδα χωρίς βαριές αποσκευές. Μοναξιά μου όλα... Το alter ego του Θανάση Χειμωνά στο καινούργιο μυθιστόρημά του είναι ένας συγγραφέας πετυχημένος στη συνείδηση όλων εκτός από την καταθλιπτική δική του… [Γράφει ο Πέτρος Τατσόπουλος για το βιβλίο Ραγδαία επιδείνωση του Θανάση Χειμωνά. Εκδ. Πατάκης].
  • Ο Φρύνιχος βγαίνει από το μνήμα του. Ο Νίκος Σαραντάκος πιστεύει ότι η τριβή των λέξεων στην καθημερινή ζωή μπορεί να νομιμοποιήσει ακόμα και «λανθασμένες» ή «αδόκιμες» χρήσεις, αλλά υποκύπτει κι αυτός σε έναν υπόγειο δογματισμό… [Γράφει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ για το βιβλίο Γλώσσα μετ’ εμποδίων. Συμβολή στη χαρτογράφηση του γλωσσικού ναρκοπέδιου του Νίκου Σαραντάκου. Εκδόσεις του 21ου]
  • Ο Ζαν-Μαρί Ρουάρ καταγγέλλει την πουριτανική κοινωνία και τους στυλοβάτες της Πλήρωσε ακριβά την επιλογή της. Η μαύρη Άντζελα του Ρουάρ θα πληρώσει πολύ ακριβά την επιλογή της να ερωτευτεί τον καλής οικογενείας λευκό Τζιμ. Η επανάστασή τους δεν θα αντέξει και ο κοινωνικός πουριτανισμός θα τους τσακίσει… [Γράφει η Σοφία Νικολαΐδου για το βιβλίο Το σκάνδαλο του Jean-Μarie Rouart. Εκδ. Πόλις].

No comments: