Tuesday, February 19, 2008

TLS writers past and present

Citizens of the world-wide republic of letters

Seamus Heaney, Virginia Woolf and Clive James

Citizens of the world-wide republic of letters

"Ο παραληρών ενός μεθυσμένου είλωτα" ήταν η ετυμηγορία του TLS στην ποίηση του T.S. Eliot, κατά τα πρώτα χρόνια του τελευταίου αιώνα. Αντί να το πάρει προσωπικά, ο Eliot έδωσε την απάντησή του μέσα από το γράψιμο μερικών από τα πιο διάσημα κριτικά δοκίμιά του για την εφημερίδα, στη δεκαετία του '20, όταν οι αναγνώστες του TLS είχαν την τύχη να απολαύσουν μοντέρνες και καλογραμμένες κριτικές μίας καινούργιας ανακάλυψης του θρυλικού εκδότη, Bruce Richmond: μια "έξυπνη νέα γυναίκα" η επωνομαζόμενη Virginia Woolf

Οι Times έχουν αλλάξει, όπως έχουν αλλάξει και το TLS, όχι όμως και η ποιότητα των συγγραφέων τους. Προέρχονται από την παγκόσμια δημοκρατία των γραμμάτων, και ήδη μόνο τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχουν συμπεριλάβει δοκίμια, κριτικές και ποιήματα από τους Italo Calvino, Mavis Gallant, Patricia Highsmith, Μιλάνο Kundera, Philip Larkin, Mario Vargas Llosa, Joseph Brodsky, Gore Vidal, Orhan Pamuk, Martin Amis, Geoffrey Hill, Seamus Heaney και Paul Muldoon.

Οι διεθνώς διάσημοι μελετητές, όπως οι Christopher Ricks, George Steiner και ο Claude Rawson, συγχρωτίζονται στις σελίδες του TLS, με τους δημοφιλείς μυθιστοριογράφους όπως είναι οι A.S. Byatt, Ali Smith και η Joyce Carol Oates. Οι καταξιωμένοι βιογράφοι, Hermione Lee, Graham Robb, Jonathan Bate και Roy Foster με τους φιλοσόφους Thomas Nagel, Daniel Dennett και Martha Nussbaum. Οι πρωτοποριακοί επιστήμονες, όπως ο Richard Dawkins και ο Tim Flannery κάνουν το φοβερό ιδιαίτερα προσιτό παράλληλα με τις ανακαλύψεις των εξερευνητών Redmond O'Hanlon και Robin Hanbury-Tenison.

Οι Stefan Collini, Edmund White, Elaine Showalter, Clive James – των οποίων οι περισσότεροι από τους αναγνώστες τους έχουν μεταγλωττίσει το «the Montaigne of our day "- A.N. Wilson και ο ακούραστος Christopher Hitchens φέρνει την αρχή και το πνεύμα και ένα καλωσόρισμα στην δύστροπη γραφή όσων γράφουν, ειδικά στο TLS όπου εμφανίζονται τακτικά.

[TLS. Times Literary Supplement]

No comments: