Οπως αποκάλυψε στο «Time» ο πεζοναύτης-υπεύθυνος της βιβλιοθήκης, ανάρπαστα γίνονται τα βιβλία της Τζόουν Ρόουλινγκ και του Νταν Μπράουν. Στο Γκουαντάναμο οι κρατούμενοι δεν έχουν επισκεπτήριο, αναστολή, άδειες, ημερομηνία αποφυλάκισης ή ακόμη και δίκης. Αλλά το σκάνε νοερά με τον Χάρι Πότερ.
«Σου λέω, αυτός ο Νταν Μπράουν με έχει τσακίσει τελευταία», ομολόγησε ο ανθυπολοχαγός των Αμερικανών πεζοναυτών Ρόμπερτ Κολέτ στο περιοδικό «Time». Ούτε στην αντικατασκοπία υπηρετεί όμως, ούτε έχει να σπάσει πολύπλοκους κώδικες των Ταλιμπάν εμπνευσμένους από τον μετρ του συνωμοσιολογικού θρίλερ. Ο Ρόμπερτ Κόλετ είναι ο αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που είναι υπεύθυνος για τη δανειστική βιβλιοθήκη των στρατιωτικών φυλακών του Γκουαντάναμο Μπέι με τους 176 ισλαμιστές κρατουμένους.
Οι οποίοι έχουν αστεία-αστεία πρόσβαση σε περίπου 18.000 τίτλους βιβλίων, περιοδικών, dvd και εφημερίδων. Αριθμό που τα πιτσιρίκια πολλών ελληνικών νησιών και πόλεων της ελληνικής επαρχίας ούτε θα φανταστούν ποτέ. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που ούτε περνάει από το μυαλό του ανθυπολοχαγού, γιατί έχει «πήξει».
Είναι περήφανος για τη βιβλιοθήκη του. «Δεν είναι κυριλέ, μη φανταστείτε και τη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης με τα μεγάλα λιοντάρια της εισόδου», λέει, αλλά δηλώνει πως πιστεύει ότι τα βιβλία του κάνουν καλύτερη τη ζωή των κρατουμένων. Γι' αυτό και προσπαθεί να βρει αυτά που του ζητάνε, ώστε να τους τα μοιράζει.
Πού να τα βρει όμως; Δεκαοκτώ χιλιάδες τίτλοι δεν είναι και λίγοι. Η λίστα τους φτιάχτηκε προσεκτικά, δεν περιλαμβάνεται κανένας τίτλος πολιτικού ή θρησκευτικού εξτρεμιστή και κανένα με στρατιωτικό, σεξουαλικό (το απαγορεύει και η θρησκεία τους) ή έντονα βίαιου περιεχομένου.
Αλλά κανένας δεν περίμενε πως οι φανατικοί ισλαμιστές του Γκουαντάναμο θα έκαναν ανάρπαστο τον Νταν Μπράουν και τον Χάρι Πότερ, την Αγκάθα Κρίστι, τον Τόλκιν και τον Τζον Γκρίσαμ. Και όλα τα ταξιδιωτικά περιοδικά, ειδικά όσα έχουν πολλές και μεγάλες φωτογραφίες της απέραντης γαλάζιας θάλασσας.
Ετσι, τελικά, οι εκδόσεις απόδρασης «ξεπουλάνε» στο Γκουαντάναμο. Τι πιο φυσικό; Αλλά, ο πτωχός ανθυπολοχαγός μας πρέπει τώρα να βρίσκει όλο και περισσότερα αντίτυπα του «Κώδικα ντα Βίντσι» στα αραβικά, στην κατά τα άλλα υπερστοκαρισμένη σε απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα στα αραβικά αποθήκη του, που όπως παραδέχεται δεν φεύγουν και σαν ζεστά κουλούρια.
Ετσι αναγκάζεται να ζητά βοήθεια από όπου μπορεί, όπως από τη διεθνή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που βοηθάει όταν μια συγκεκριμένη έκδοση δεν μπορεί να βρεθεί στα αραβικά, και να στέλνει τους άντρες του σε «ειδικές αποστολές», οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν «επιδρομές» στα βιβλιοπωλεία για μια έκδοση στα ουζμπέκικα, για παράδειγμα. Γιατί πιστεύει πως η λογοτεχνία παίζει βασικό ρόλο στην καλή πνευματική κατάσταση των κρατουμένων.
Χαρακτηριστική περίπτωση ανάμεσα στα σουξέ της ποπ λογοτεχνίας στην πιο ερμητική φυλακή του πλανήτη, είναι αυτή που περιγράφει η δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων Κάντανς Γκόρμαν. Ο κρατούμενος στο Γκουαντάναμο και πελάτης της Λίβυος Αμπντούλ Αλ Γκιζάουι, κόλλησε με τον Χάρι Πότερ, αλλά ο ανθυπολοχαγός δεν μπορούσε να του βρει πουθενά τον «Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν» στα αραβικά. Οι φρουροί του προσπαθούσαν να του περιγράψουν τι γίνεται στο βιβλίο, αλλά δεν ήξερε αν έπρεπε να τους πιστέψει ή όχι. Οπως είπε η δικηγόρος του στο «Time», «έβλεπε ομοιότητες ανάμεσα στη ζωή του και σ' αυτήν του αιχμαλώτου του Αζκαμπάν και ο Τζορτζ Μπους του έφερνε έντονα στο νου τον Βόλντεμορτ».
Τελικά βρήκε μόνη της αραβική έκδοση του βιβλίου και την έστειλε στον ανθυπολοχαγό, που οι συνάδελφοί του φωνάζουν «Πρύτανη του Γκουαντάναμο». Αυτός πάλι εξηγεί πως «όταν ζεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κάτι τέτοιο σού δίνει κάτι να περιμένεις. Οταν μια φορά τη βδομάδα μπαίνει η βιβλιοθήκη στην πτέρυγα είναι συναρπαστικό, ειδικά αν έχεις το βιβλίο που σου έχουν ζητήσει. Τότε είσαι ο ήρωας της ημέρας».
No comments:
Post a Comment