Tuesday, March 6, 2007

Στέφανος Μεσσήνης: Ίνα ως...

ΕΓΙΝΕ κι αυτό: «Οι σκελετοί των προγόνων μας / οι οποίοι ανακαλύφθηκαν πρηνείς / όμως τοποθετήθηκαν υπτίως / στα φωταγωγημένα τοιχώματα / του Μετρό της Αθήνας». Δεν τον έγραψε ο Τύπος, ούτε η Τι Βι το είπε. Μόλις πριν από λίγο έγινε αυτό γνωστό όταν κυκλοφόρησε το ποιητικό βιβλίο «Ινα ως» (εκδ. Τυπωθήτω) του δημοσιογράφου Στέφανου Μεσσήνη.

Δεν είναι ανάγνωσμα για ρομαντικούς ούτε για αναχωρητές: «Και η παγωνιά / μια περιπλάνηση αστέγων». Ισως να πρόκειται μεταξύ των άλλων, και για βοήθημα ασχολουμένων με το Ιντερνετ: «Το κομπιούτερ / τραντάζεται και φτύνει / μπερδεμένο το πρόγραμμά του / το φαξ / εσκτομίζει ακατάπαυστα / ατύπωτο χαρτί και κάθε λογικής ηλεκτρονικό / μπαίνει σε λειτουργία από μόνο του».

Ο Μεσσήνης σπούδασε βυζαντινή ιστορία στη Σορβόννη, έγινε δημοσιογράφος στο «Ινα ως» όμως εκφράζεται ο ποιητής. Επικουρική, στην πρωτοποριακή γραφή του συναδέλφου, είναι και η εικονογράφηση του εξωφύλλου. Η άκρη του γιαλού (μια και ο ποιητής είναι από τη Λευκάδα), ένα γκολ ποστ δίχως δίχτυ και μια καρέκλα κάτω από την οριζόντια δοκό - έργο του ζωγράφου Γιώργου Μπαρούνη. Με 8 ευρώ θα απολαύσει ο αναγνώστης και ένα ματς στις αλυκές της Λευκάδας. (Ναυτεμπορική, 24.2.2007).
Όμως θα επανέλθω για το βιβλίο αυτό και τον ποιητή. Ο Στέφανος είναι ένας εξαιρετικός φίλος και συνέδελφος. Από τις ελάχιστες ηθικές παρουσίες στο δημοσιογραφικό χώρο, που τώρα υπηρετεί με καταπληκτικό τρόπο την ποίηση.

No comments: