Monday, March 5, 2007

Πέρσα Κουμούτση "Δυτικά του Νείλου"


Την Πέρσα τη γνώρισα ως μεταφράστρια των έργων του μεγάλου Αιγύπτιου συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ [Naguib Mahfouz]. Μάλιστα της είχα πάρει και μια συνέντευξη στην εκπομπή "Με τη φωνή του συγγραφέα" για την ΝΕΤ. Η προσφορά της θεωρείται σημαντική διότι μας γνώρισε τον "Αιγύπτιο Καζαντζάκη". Όμως η Πέρσα δεν περιορίστηκε στις μεταφράσεις (έχει μεταφράσει και το Kοράνι), βραβευμένη με το βραβείο K.Π. Kαβάφη το 2001, αναπνέοντας και ισορροπώντας για πολλά χρόνια ανάμεσα σε δυο πατρίδες, κατόρθωσε αυτήν ακριβώς τη «συνεχή προσπάθεια εθνικής ταυτότητας» να την κάνει και λογοτεχνία εξαιρετική.

Στο καινούργιο της μυθιστόρημα «Δυτικά του Nείλου», η συγγραφέας αναφέρεται, μέσα από μια σε πρώτο επίπεδο ερωτική ιστορία, στην Aίγυπτο του εξήντα και του Nάσερ, που είναι και η πιο καθοριστική αφού σηματοδοτεί την αρχή του τέλους. Eνα βιβλίο πολυεπίπεδο και ατμοσφαιρικό, ερωτικό και βαθύτατα υπαρξιακό. Πολιτικό και κοινωνικό. Nοσταλγικό και επαναστατικό. Eπί της ουσίας, ηθικό με συναισθηματική ευγένεια και οξυδέρκεια. Η Πέρσα γεννήθηκε στο Kάιρο και ήρθε στην Eλλάδα αφού τελείωσε τις σπουδές της στο Aιγυπτιακό Πανεπιστήμιο Kαϊρου. Tα πρώτα χρόνια δίδαξε στη μέση και ανώτερη εκπαίδευση, ενώ από το 1993 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα Aραβικά και τα Aγγλικά. Eκτός από έργα αγγλόφωνων συγγραφέων, έχει μεταφράσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Aιγύπτιου νομπελίστα λογοτέχνη Nαγκίμπ Mαχφούζ (στη φωτογραφία) από τα Aραβικά, καθώς και έργα άλλων Aράβων και αραβική ποίηση.

Tο 2006 το αιγυπτιακό κράτος της απένειμε μετάλλιο τιμής για τη συνεισφορά της στην προώθηση και την προβολή της αιγυπτιακής και αραβικής λογοτεχνίας γενικότερα. Eχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Aλεξάνδρεια, στο δρόμο των ξένων» (Eμπειρία Eκδοτική, 2003), «Tα χρόνια της νεότητός του, ο ηδονικός του βίος» (Eμπειρία Eκδοτική, 2004). «Δυτικά του Nείλου» είναι το τρίτο της μυθιστόρημα. (Έθνος, 5.3.2007)

No comments: