Tuesday, March 6, 2007

80 ετών ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Γενέθλια έχει σήμερα (6.3.2007) ο διάσημος Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες [Gabriel García Márquez]. Γίνεται 80 ετών. Gabriel José García Márquez was born on March 6, 1928 in Aracataca, a town in Northern Colombia, where he was raised by his maternal grandparents in a house filled with countless aunts and the rumors of ghosts. But in order to get a better grasp on García Márquez's life, it helps to understand something first about both the history of Colombia and the unusual background of his family.
Η Ισπανία γιόρτασε στις 5/3/2007 τον νομπελίστα συγγραφέα. Η αντιπρόεδρος της χώρας Μαρία Τερέζα Φερνάντεζ ντε λα Βέγκα διάβασε αποσπάσματα από το κορυφαίο έργο του Εκατό χρόνια μοναξιάς, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου μαραθωνίου που ξεκίνησε στη χώρα και στον οποίο θα συμμετάσχουν πολιτικοί, συγγραφείς και ηθοποιοί. Αλλωστε τα 80χρονά του δεν είναι η μοναδική «στρογγυλή» επέτειος...

Ο Μάρκες [γνωστός ως «Gabo» στα εκατομμύρια των αναγνωστών, κέρδισε αρχικά τη διεθνή φήμη με το αριστούργημά του, Εκατό χρόνια μοναξιάς] γιορτάζει φέτος και τη συμπλήρωση 40 ετών από την κυκλοφορία των «Εκατό χρόνων μοναξιάς» αλλά και τα 25χρονα από τότε που παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μέσα στο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει και η επετειακή επανέκδοση του μυθιστορήματος Εκατό χρόνια μοναξιάς, με πρόλογο γραμμένο από τον Μάριο Βάργκας Λιόσα. Φέτος άλλωστε έληξε και ο 30χρονος προσωπικός τους καβγάς... Πολλές οι αφορμές για γιορτή, λοιπόν, για τον «λέοντα» της Λατινικής Αμερικής... ΒΛΕΠΕ: Ελευθεροτυπία ("Τριπλή επέτειος"), και Τα Νέα (Μιχάλης Μητσός "Χρόνια πολλά Γκάμπο!), 6.3.2007.
Για λόγους τιμής ο Περουβιανός συγγραφέας, Μάριο Βάργκας Λιόσα, είχε μαυρίσει το μάτι του Μάρκες, πριν από 30 χρόνια. Βραβευμένοι με Νόμπελ Λογοτεχνίας και οι δύο, Λατινοαμερικάνοι, διατηρούν τα χαρακτηριστικά του ζηλότυπου Λατίνου εραστή. Οι λόγοι της γροθιάς, που έριξε στο μάτι του Μάρκες ο Λιόσα, οφείλονται σε ερωτική αντιζηλία και σε κουτσομπολιά του ενός σε βάρος του άλλου.

Με αφορμή τα 80ά γενέθλια του Μάρκες, ο βιογράφος του αποκάλυψε στην εφημερίδα «Λα Χορνάδα» την αιτία της παρεξήγησης:

Το ότι μια μεγάλη φιλία ανάμεσα στους δύο μεγάλους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς είχε τελειώσει δραματικά πριν από 31 χρόνια ήταν γνωστό. Αγνωστο όμως ήταν το γιατί και το μαθαίνουμε με τη δημοσίευση της φωτογραφίας που τράβηξε ο φωτογράφος Ροντρίγκο Μόγια, φίλος του Κολομβιανού νομπελίστα, όταν ο τελευταίος τον επισκέφθηκε κτυπημένος στο σπίτι του, στις 14 Φεβρουαρίου του 1976, ύστερα από μια ιδιωτική προβολή ενός φιλμ όπου και συνέβη το περιστατικό. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τυχαία και ενώ ο Μάρκες έσπευσε να χαιρετίσει τον Λιόσα, εκείνος του έφερε τη γροθιά στο μάτι. Τις λεπτομέρειες διηγείται σήμερα η σύζυγος του Γκάμπο (υποκοριστικό του Μάρκες), Μερσέντες Μπάρκα.
Ο λόγος του τσακωμού συνδέεται με την εγκατάλειψη συζύγου και παιδιών του ερωτευμένου Λιόσα, για μια πιτσιρίκα Σουηδέζα. Οι Μάρκες τότε ζούσαν στη Βαρκελώνη, όπως και η σύζυγος του Λιόσα, Πατρίτσια, στην οποία και συμπαραστάθηκαν. Οταν ήρθε η ώρα της επανασύνδεσης των Λιόσα, η Πατρίτσια ανέφερε στον σύζυγό της τις συζητήσεις με τον Μάρκες. Εκείνος προσεβλήθη από ορισμένες φράσεις του... Μια άλλη εκδοχή φέρει την υπογραφή του βιογράφου του Μάρκες, Ντάσο Σαλντίβα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Πατρίτσια ήθελε να κάνει τον άνδρα της να ζηλέψει, λέγοντάς του ότι κατά την απουσία της «βρέθηκε» με τον Γκάμπο.
Η δημοσιοποίηση της αλήθειας (;) και η φωτογραφία έρχονται στο φως την ώρα της συμφιλίωσης των δύο μεγάλων συγγραφέων. Η νέα έκδοση του «Εκατό χρόνια μοναξιά», για τα σαράντα χρόνια από την πρώτη του έκδοση, θα έχει πρόλογο του Λιόσα, γραμμένο το 1971.

No comments: