Tuesday, March 13, 2007

Δεν διαβάζονται μέχρι τέλους!


Ο Χάρι Πότερ έμεινε μισοδιαβασμένος...
Οι μεγάλοι αδιάβαστοι. Βρετανική έρευνα της Τελετέξτ αποκαλύπτει πως κάποια από τα διασημότερα βιβλία όλων των εποχών δεν διαβάζονται έως το τέλος. Κι ανάμεσα στους συγγραφείς αυτών των βιβλίων βρίσκονται οι Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Πάολο Κοέλιο, Σαλμάν Ρουσντί, Τζέιμς Τζόις και Μπιλ Κλίντον.

Πρώτο στη λίστα το βιβλίο «Ο μικρός Θεός» του DBC Pierre. Το 35% όσων αγόρασαν ή δανείστηκαν τη βραβευμένη με Μπούκερ σάτιρα, δεν κατάφερε ποτέ να την τελειώσει. Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοτικότητα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (στη φωτογραφία), το 32% των ενήλικων αναγνωστών δεν διάβασε όλο το τέταρτο Χάρι Πότερ. Το χιλίων σελίδων αριστούργημα (όπως αποκαλείται) του Ιρλανδού Τζέιμς Τζόις, «Οδυσσέας», βρίσκεται τρίτο στη λίστα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι στην ψηφιακή εποχή, η διάρκεια της συγκέντρωσης μειώνεται. Ετσι, τέσσερις στους δέκα παραδέχτηκαν ότι αδυνατούν να συγκεντρωθούν σε εκτενή μυθιστορήματα. Αλλοι δυσκολεύονταν να βρουν χρόνο να διαβάσουν. Οι κυριότεροι λόγοι που τους συνέβαινε αυτό, ήταν η κούραση (48%), η τηλεόραση (46%) και οι υπολογιστές (26%).

Αλλοι νικητές-έκπληξη με τεράστια αναντιστοιχία πωλήσεων - αναγνώσεων είναι «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» του Λουί ντε Μπερνιέ, που έχει πουλήσει περισσότερο από δύο εκατομμύρια αντίτυπα από το 1994, και «Ο Αλχημιστής» του Πάολο Κοέλιο.

Πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα η μισή παραλία διάβαζε τον «Αλχημιστή» και η υπόλοιπη Ελλάδα άλλαζε κοσμοθεωρία με την παρότρυνση του Κοέλιο: «Αν θελήσεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πραγματοποιήσεις».

Από τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας δεν ξέφυγαν οι κλασικοί. Παρά την αδιαμφισβήτητη απήχησή τους, οι μεγάλοι Ρώσοι Φιόντορ Ντοστογιέφσκι με το «Εγκλημα και Τιμωρία» και ο Λέων Τολστόι με το «Πόλεμος και η Ειρήνη», μάλλον κούρασαν τους αναγνώστες τους. Ο ήρωας του «Εγκλήματος» Ρασπούτιν είναι θρυλική μορφή -σημείο αναφοράς στην παγκόσμια λογοτεχνία, ακόμα και στην ψυχολογία- αλλά οι περισσότεροι δεν γνώρισαν το τέλος της Ιστορίας του.

Οι πασίγνωστοι «Σατανικοί Στίχοι» του Σαλμάν Ρουσντί και «Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων» της Αρουντάντι Ρόι βρίσκονται επίσης στη λίστα των δέκα, ενώ στη λίστα με τις βιογραφίες στις πρώτες θέσεις βρίσκουμε: «Η ζωή μου» του Μπιλ Κλίντον, «Στο Πλευρό μου» (My side) του Ντέιβιντ Μπέκαμ και «Τhe Downing Street Υears» της Μάργκαρετ Θάτσερ. Μα κανείς δεν ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για το πώς συνέβη το σκάνδαλο στο οβάλ γραφείο; (Έθνος, 13.3.2007).