Tuesday, November 6, 2007

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ



Διήμερο επιστημονικό συνέδριο για τον Νίκο Εγγονόπουλο (1907-1985) με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στις 23 και 24/11 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Συμμετέχουν περίπου τριάντα μελετητές του έργου του «που επιχειρούν να επανεξετάσουν τη διττή παρουσία του κορυφαίου υπερρεαλιστή ως ζωγράφου και ως ποιητή». Την πρώτη μέρα θα συζητηθούν θέματα όπως η σχέση των σημερινών ιστορικών Τέχνης με τον Εγγονόπουλο, το κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για υπερρεαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα ή αν ο Εγγονόπουλος συνιστά μια μεμονωμένη περίπτωση κλπ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους εικαστικούς: Γιάννη Κονταράτο, Μαρία Κόντη, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Δημήτρη Σεβαστάκη, σε συντονισμό Νίκου Δασκαλοθανάση.

Τη δεύτερη ημέρα θα εξεταστεί το ποιητικό έργο του Εγγονόπουλου, με την παραδοχή ότι «είναι ο ποιητής της γενιάς του '30 που έχει μελετηθεί λιγότερο από τους άλλους ποιητές της ίδιας γενιάς». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ποιητές Δημήτρη Ελευθεράκη, Δημήτρη Κοσμόπουλο, Γιάννα Μπούκοβα, Γεωργία Τριανταφυλλίδου και Νάσο Βαγενά.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και πλαισιώνεται από έκθεση αφισών που φιλοτέχνησαν οι φοιτητές του εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών - Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνεόμενοι από την ποίηση του Νίκου Εγγονόπουλου. Παράλληλα θα λειτουργήσει μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον Εγγονόπουλο, την οποία διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη (22/11/2007-20/1/2008).

No comments: