Saturday, October 20, 2007

Το ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ του Κορδομενίδη

Το "Εντευκτήριο" του Γιώργου Κορδομενίδη γιορτάζει τα είκοσι χρόνια του κι εμείς του λέμε Χρόνια Πολλά! Από το πρώτο τεύχος παρακολουθώ το ευγενές αυτό περιοδικό της Θεσσαλονίκης που διεκδικεί την αγάπη μας - και του τη δίνουμε χωρίς φειδώ. Είναι βέβαιο ότι το "Εντευκτήριο" θα μακροημερεύσει και να είναι γερός ο Γιώργος που είναι η "ψυχή" του περιοδικού. Επέτειος, χρόνος, μνήμη. Tρεις λέξεις εμπνέουν πιστούς και τακτικούς συνεργάτες του «Εντευκτηρίου» στα ποιήματα, τα πεζογραφήματα και τα δοκίμια του γενέθλιου τεύχους με το οποίο το λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης γιορτάζει τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων ανελλιπούς έκδοσης και παρουσίας στα ελληνικά γράμματα. Πρωτοκυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1987 και έκτοτε «θάλλει, ευτυχώς και ευθαρσώς, εικοσάχρονο στη γενέθλια πόλη», όπως σημειώνει στο «Γενέθλιο» κείμενό του ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Δ. Ν. Μαρωνίτης.
Στα 78 ώς τώρα τεύχη του το Εντευκτήριο, πιστό στις αρχές και τις προθέσεις που διατυπώθηκαν εξ αρχής για ένα «έντυπο χώρο» όπου συναντώνται πρόσωπα και κείμενα, παραμένει ένα ανοιχτό περιοδικό χωρίς ομάδες και λογοτεχνικές τάσεις που δεν εκφράζει μόνο την παραγωγή Θεσσαλονικέων λογοτεχνών. «Δεν ήταν εύκολα τα είκοσι χρόνια που πέρασαν και δυστυχώς τα χρόνια που ακολουθούν φαίνεται πως θα είναι ακόμη δυσκολότερα. Η αίσθησή μου είναι ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι χρειάζονται στη ζωή τους τα λογοτεχνικά περιοδικά», γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο εκδότης του «Εντευκτηρίου» Γιώργος Κορδομενίδης.
Γνωστά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας υπογράφουν τα νέα ανέκδοτα κείμενα και ποιήματα του επετειακού τεύχους: Οι Κ. Δημουλά, Γ. Βαρβέρης, Μιχ. Γκανάς, Κ. Δασκαλάκη, Δημ. Δασκαλόπουλος, Τ. Δημητρούλια, Π. Θεοδωρίδης, Αλ. Ισαρης, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Δημ. Νόλλας, Μαν. Ξεξάκης, Ν. Γ. Ξυδάκης, Τ. Πατρίκιος, Σ. Σερέφας, Ερ. Σωτηροπούλου, Μισέλ Φάις, Τ. Χατζητάτσης, Ντ. Χριστιανόπουλος είναι ορισμένοι εξ αυτών, ενώ στο «Καπνιστήριο» ο Γιώργος Κορδομενίδης εισχωρεί στα του οίκου του με ένα «προσωπικό» και αποκαλυπτικό κείμενο που φέρει τον τίτλο «Είκοσι χρόνια στην κουζίνα του Εντευκτηρίου».

No comments: