Friday, October 5, 2007

Η Αμερική χάνει την πολιτιστική της ηγεμονία

[Ο Σλοβένος συγγραφέας Σλαβόι Ζίζεκ. Φωτογραφία από την Ελευθεροτυπία]

Ενας αριστερός, ο οποίος σκέφτεται τόσο ανεξάρτητα που κάπου κάπου υιοθετεί και συντηρητικές απόψεις. Δεν το αρνείται κιόλας ο Σλοβένος συγγραφέας Σλαβόι Ζίζεκ: Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, «θα πρέπει να υιοθετήσουμε τη συντηρητική άποψη, σύμφωνα με την οποία στην Ε.Ε. πρέπει να μπαίνουν όσοι εκφράζουν τις ευρωπαϊκές αξίες». Αυτό, κατά τη γνώμη του καθηγητή Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης στο Λονδίνο, δεν ισχύει μόνο για την Τουρκία, αλλά και για την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες.

Ο Σλοβένος διανοητής, αμφιλεγόμενος για πολλούς ως προς τις ιδέες του, βρέθηκε στην Αθήνα για δύο διαλέξεις, προσκεκλημένος των εκδόσεων «Scripta» απ όπου κυκλοφορούν τα βιβλία του, «Το υψηλό αντικείμενο της ιδεολογίας», «Ιράκ: Η δανεική χύτρα» κ.α. Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε σε πολλά και διάφορα. Με τον χειμαρρώδη λόγο του, μίλησε εκτενώς για την υπόθεση της παγκοσμιοποίησης, την οποία θεωρεί «μια ευκαιρία». Επειδή η Αμερική, κατά τη γνώμη του, χάνει την πολιτιστική της ηγεμονία, πρέπει εμείς, οι υπόλοιποι, να παλέψουμε στους τομείς που εκείνη είναι μπροστά ώστε να την ξεπεράσουμε.

Ο Ζίζεκ πιστεύει ότι «μέσα στο χάος που ζούμε, βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή» για να πάμε μπροστά. Ενστερνίζεται ένα παλιό σύνθημα των οικολόγων, που λέει: Δράσε τοπικά, σκέψου παγκόσμια. Ενώ η Αμερική, είπε ο Ζίζεκ, κάνει το αντίθετο: Δρα παγκόσμια, σκέφτεται τοπικά. Ο ίδιος δεν θέλει να ζει σ' έναν κόσμο που η μόνη επιλογή θα ναι ή η Κίνα ή η Αμερική, πράγμα που σημαίνει ότι η επιλογή του είναι η Ευρώπη, η οποία όμως «βρίσκεται σε σύγχυση, αλλά αυτή μπορεί να αποβεί δημιουργική». Οσο για τον Πούτιν, αυτός, πιστεύει ο Ζίζεκ, προτείνει στην Ευρώπη να γίνει υπερδύναμη μέσω της Ρωσίας. (Έθνος, 5/10/07).


2 comments:

MenieK said...

Μου φαίνεται παράξενο, που τον είδα, μου φάνηκε παράξενο που γέμισε το αμφιθέατρο (νόμιζα ότι κανείς δεν τον ήξερε), μου φάνηκε παράξενο που είναι τόσο νέος ενώ έχει γράψει τόσο πολλά, μου φαίνεται παραξενότερο, που κάποια ιστολόγια ασχολήθηκαν :)

Νίκος Λαγκαδινός said...

Αυτό που έχει σημασία να μην ομφαλοσκοπούμε. Καλό είναι να είμαστε εν εγρηγόρσει και για τα συμβαίνοντα έξω από τον τόπο μας. Κι αυτό που επιπλέον θέλω να σημειώσω είναι ότι ορισμένοι ξένοι διανοούμενοι δείχνουν το δρόμο στους δικούς μας (αν υπάρχουν τέτοιοι εν Ελλάδι...). Οι δικοί μας ασχολούνται συνεχώς με την... κοιλιά τους!