Wednesday, October 17, 2007

Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στον Κούντερα


Με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Τσεχίας για το 2007 πρόκειται να τιμηθεί ο τσεχικής καταγωγής συγγραφέας Μίλαν Κούντερα [Milan Kundera], δημιουργός μυθιστορημάτων με τεράστια απήχηση και αξία, όπως Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, το Βαλς των Αντίο, ή Η ζωή είναι Αλλού, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο CTK.

Ο συγγραφέας, που έχει λάβει τη γαλλική υπηκοότητα από το 1981 και εμφανίζεται σπανιότητα σε δημόσιες εκδηλώσεις, δεν θα παραλάβει προσωπικά το βραβείο, κατά τη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές της Εταιρείας Συγγραφέων, την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Γεννημένος το 1929, ο Κούντερα ζει στη Γαλλία από το 1975. Ο μεταρρυθμιστής κομμουνιστής συγγραφέας, ο οποίος έγινε διάσημος στη χώρα του με το αιρετικό μυθιστόρημα Το Αστείο (1967), αποβλήθηκε από τη δημόσια ζωή της κομμουνιστικής Τσεχοσλοβακίας έπειτα από την σοβιετική επέμβαση το 1968.

Μετά την πτώση του Κομμουνισμού, το 1989, ο Κούντερα που αυτοχαρακτηρίζεται «ένας παράξενος Γάλλος συγγραφέας στην τσεχική γλώσσα», επιστρέφει κατά καιρούς στη γενέτειρά του, αλλά πάντοτε ινκόγκνιτο.

Παρά τη διεθνή του επιτυχία, ο συγγραφέας αντιμετωπίζεται προσέτι μ' επιφυλάξεις στην ίδια του τη χώρα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι αποποιήθηκε την μητρική του γλώσσα για να γράφει πλέον στα γαλλικά κι ότι ουδέποτε είχε δώσει προτεραιότητα στην τσεχική έκδοση των βιβλίων του. Φερ' ειπείν, το πλέον διάσημο από τα μυθιστορήματά του, Η Αβάστακτη Ελαφρότητα του Είναι, η οποία γράφτηκε στα τσεχικά, στην Πράγα κυκλοφόρησε μόλις στα 2006, 20 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση στη Γαλλία.

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 300.000 κορώνες (10.920 ευρώ), απονέμεται την προτεραία ημέρα της εθνικής γιορτής στην Τσεχία στις 28 Οκτωβρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: