Friday, May 8, 2009

Το e-book παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

  • 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (28 έως 31 Μαΐου 2009)
  • Τη δική τους γωνιά αποκτούν οι νέες τεχνολογίες στην 6η ΔΕΒΘ καθώς η ψηφιοποίηση έχει εισχωρήσει πλέον στην καθημερινή ζωή μας. Σήμερα οι νέες τεχνολογίες «χτυπούν και την πόρτα του βιβλίου» προκαλώντας συζητήσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέες σκέψεις και εφαρμογές. Η πρόταση για ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών από την εταιρεία Google «άναψε φωτιές» σε όλο το εκδοτικό φάσμα. Η πρόκληση-πρόσκληση για τους Ευρωπαίους εκδότες και συγγραφείς να συμμετάσχουν ή όχι, είναι ένα δίλημμα. Κι όσον αφορά το e-book, το βιβλίο-συσκευή με κείμενα σε ψηφιακή μορφή, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Στον χώρο της Έκθεσης θα γίνει πολύ αισθητή η παρουσία των νέων τεχνολογιών, καθώς:

  • Θα είναι παρόντες με δικά τους περίπτερα ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας BeBook, η εκδοτική εταιρεία Pathos Publishing με ειδίκευση στα ηχητικά βιβλία (audio books) με έδρα τη Γερμανία, η Sony Hellas με το δικό της μοντέλο e-book (η παρουσίαση θα ανακοινωθεί από Ελληνα εκδότη στη διάρκεια της Έκθεσης), η LibroPage που λανσάρει μια ολοκληρωμένη εφαρμογή δημιουργίας ψηφιακών εκδόσεων και η ελληνική ψηφιακή βιβλιοθήκη Επιστήμη και Ζωή
  • Οι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτά τα προϊόντα και να ενημερωθούν άμεσα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Μάλιστα, ένας τυχερός επισκέπτης της ΔΕΒΘ θα κερδίσει το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο συμμετέχοντας στον ραδιοφωνικό διαγωνισμό που οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, το ΕΚΕΒΙ.
  • Θα πραγματοποιηθούν δύο σχετικές συζητήσεις: 1. Την Παρασκευή 29 Μαΐου (12.00-14.00) θα λάβει χώρα η συζήτηση για το πρόγραμμα ψηφιοποίησης βιβλιοθηκών από την Google με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εκδοτών, συγγραφέων και άλλων επαγγελματιών 2. Το Σάββατο 30 Μαΐου, στον χώρο εκδηλώσεων της Γερμανίας τιμώμενης χώρας (11.00 π.μ. - 12.30 μ.μ.) θα συζητηθεί η αξιοποίηση του νέου διαδικτυακού εργαλείου Libreka (η ευρωπαϊκή «απάντηση» στη μηχανή αναζήτησης Google) αλλά και το Books on Demand (νέος τρόπος πώλησης βιβλίων στο Διαδίκτυο).

Περισσότερες πληροφορίες για την 6η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com/

No comments: