Tuesday, May 26, 2009

Νέα δίκη συγγραφέα για προσβολή του Ισλάμ στην Τουρκία

  • Ο Τουρκογάλλος συγγραφέας, Νεντίμ Γκιουρσέλ προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη κατηγορούμενος από το τουρκικό κράτος για προσβολή του Ισλάμ, με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου του «Οι κόρες του Αλλάχ».

Ο συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ

Ο συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ

  • Οι διώξεις συγγραφέων και ακαδημαϊκών στην Τουρκία έχουν πλήξει τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν καλέσει την Άγκυρα να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου.
  • Η δικηγόρος του Γκιουρσέλ, Σεχνάζ Γιουζέρ, δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του πελάτη της-για προσβολή της θρησκείας και για υποδαύλιση μίσους-βασίζονται σε χαρακτηρισμούς για τον προφήτη Μωάμεθ και την οικογένειά του, που διατυπώνονται στο βιβλίο του Γκιουρσέλ.
  • Ωστόσο ο Γκιουρσέλ, ο οποίος εάν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια, δήλωσε ότι τα αποσπάσματα που επικαλούνται οι αρχές δεν περιλαμβάνονται στο βιβλίο του.
  • "Ελπίζουμε σε αθώωση, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό σε αυτή την περίπτωση είναι η έκθεση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων εναντίον μου", δήλωσε ο Γκιουρσέλ, αναφερόμενος στην υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη δραστηριότητα στα τεμένη και τη διδασκαλία της θεολογίας. "Η Διεύθυνση δεν έχει θέση να λέει πως θα πρέπει να γράφεται ένα βιβλίο", πρόσθεσε ο Τουρκο-Γάλλος συγγραφέας.
  • Ο Γκιουρσέλ, που έχει γαλλική υπηκοότητα και ζει στο Παρίσι, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για τη σημερινή δίκη. Ωστόσο η επόμενη ακρόαση ορίστηκε για τις 25 Ιουνίου.

No comments: