Tuesday, May 26, 2009

«Γιάννης Ρίτσος - Λόγος και Μουσική»



  • Στα πλαίσια του «Ετους Γιάννη Ρίτσου», το Ελληνικό Φεστιβάλ θα παρουσιάσει τέσσερις παραστάσεις με τρεις ποιητικούς μονολόγους από την «Τέταρτη Διάσταση» και το αυτοβιογραφικό «Τερατώδες αριστούργημα», καθώς και μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, με μελοποιημένη ποίηση από τον Μίκη Θεοδωράκη («Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Τα δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας»).
  • Οι μονόλογοι της «Τέταρτης Διάστασης» θα παρουσιαστούν από 1-4/6 σε αίθουσες της «Πειραιώς 260». Συγκεκριμένα, 1/6: 9 μ.μ. «Φαίδρα», 11 μ.μ. «Οταν έρχεται ο ξένος». 2/6: 9 μ.μ. «Οταν έρχεται ο ξένος», 11 μ.μ. «Η σονάτα του σεληνόφωτος». 3/6: 7 μ.μ. «Φαίδρα». 9 μ.μ. «Οταν έρχεται ο ξένος». 11 μ.μ. «Η σονάτα του σεληνόφωτος». 4/6: 9 μ.μ. «Φαίδρα», 11 μ.μ. «Η σονάτα του σεληνόφωτος». 5/6: 7 μ.μ. «Οταν έρχεται ο ξένος», 9 μ.μ. «Φαίδρα», 11 μ.μ. «Η σονάτα του σεληνόφωτος». Το «Τερατώδες αριστούργημα» θα παιχθεί στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (24-25/7). Η συναυλία στο Ηρώδειο θα δοθεί στις 10/6.
  • Σχετική με αυτές τις εκδηλώσεις είναι η έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος - Λόγος και Μουσική» (108 σελίδες). Πρόκειται για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σε επιμέλεια της εργογράφου του ποιητή Αικατερίνης Μακρυνικόλα και των Δημήτρη Αρβανιτάκη και Λιάνας Τσομπάνογλου (υπευθύνων των εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη). Ο τόμος περιέχει πληροφορίες για τις εκδηλώσεις (ημερομηνίες, τόπος παραστάσεων, συντελεστές), αλλά και κείμενα των σκηνοθετών των παραστάσεων (Δημήτρης Λιγνάδης, Βίκτωρ Αρδίττης, Δημήτρης Μαυρίκιος), του ποιητή και του Μίκη Θεοδωράκη για το πνεύμα, τη σημασία και τους τρόπους μελοποίησης των ποιημάτων. Πλούσιο ανθολόγιο κριτικών κειμένων για τα συγκεκριμένα έργα των Λουί Αραγκόν, Χρίστου Αλεξίου, Παντελή Πρεβελάκη, Χρύσας Προκοπάκη. Φωτογραφικό υλικό και πλήρη παραστασιογραφία των συγκεκριμένων έργων, φροντισμένη από την Αικατερίνη Μακρυνικόλα. Ο τόμος διατίθεται στους χώρους εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ και στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη.
  • Τριήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο διοργάνωσε (21-23/5) η επιστημονική Βιβλιοθήκη «Γκόρκι» στην Οδησσό, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Περιελάμβανε 50 εκδόσεις με συλλογές ποιημάτων του (ρωσικά, ουκρανικά, ελληνικά), αφιερώματα ουκρανικών και ρωσικών περιοδικών, ανθολογίες, εγκυκλοπαίδειες, βιοεργογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Ρίτσος ίσως είναι ο γνωστότερος και πιο πολυμεταφρασμένος Ελληνας ποιητής στη Ρωσία, αλλά και σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 27 Μάη 2009]

No comments: