Friday, May 22, 2009

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ: Εκδήλωση για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης

  • Τιμητικά θα δοθεί το όνομα του Νίκου Αντωνάκου στην αίθουσα της Εταιρείας

  • Το διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης θα επαναληφθεί στις 25 και 26/5 (8μ.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11, Εξάρχεια), που θα φέρει το όνομα του αξέχαστου συντρόφου μας Νίκου Αντωνάκου, σκηνοθέτη, συγγραφέα και κριτικού κινηματογράφου του «Ριζοσπάστη». Σ' αυτή την αίθουσα άφησε την τελευταία του πνοή ο Νίκος, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΕΣ για τον Γ. Ρίτσο.
  • Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων θα αποκαλυφθεί πλακέτα με το όνομα του Ν. Αντωνάκου, ενώ την ομιλία του για τον Ρίτσο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος: Τρία κόκκινα γράμματα», θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Θα ακολουθήσει ομιλία του Στάθη Βαλούκου («Η ποίηση και τα τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου στα ντοκιμαντέρ της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης») και προβολές των ταινιών: «Ο θεατρικός Γιάννης Ρίτσος» Λευτέρης Χαρωνίτης, «Γιάννης Ρίτσος» Τάκης Παπαγιαννίδης, «Εαρινή Συμφωνία (Ρίτσος - Μαμαγκάκης)» Γιάννης Σολδάτος, «Ισμήνη του Γιάννη Ρίτσου» Δημήτρης Βερνίκος, «Η Διάσταση του Θανάτου στην Ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» Γιώργος Κούμουρος, «Νυχτερινό» Χρήστος Ακρίδας, «Γιάννης Ρίτσος» Κώστας Αριστόπουλος.

Στις 26/5 (8μμ) θα προβληθούν οι ταινίες: «Σάμος, Γιάννης Ρίτσος» του Γιάννη Σμαραγδή, «Γιάννης Ρίτσος» των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, «Η σονάτα του σεληφόνωτος» του Νίκου Ξυθάλη.

No comments: