Sunday, May 24, 2009

«Το σύγχρονο πρόσωπο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας»

  • Στην Αθήνα οι Ν. Αμανίτι, Ντ. Κέλμαν και Σ. Ρονκαλιόλο
  • Διάλεξη με θέμα «Το σύγχρονο πρόσωπο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας» θα δώσουν τρεις διεθνώς αναγνωρισμένοι συγγραφείς που συναντιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη: ο Ιταλός Νικολό Αμανίτι, ο Γερμανός Ντάνιελ Κέλμαν και ο Περουβιανός Σαντιάγο Ρονκαλιόλο μπαίνουν στο μικροσκόπιο, για μια βραδιά που θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανταίος Χρυσοστομίδης. Τους συγγραφείς τους έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα μέσα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο Νικολό Αμανίτι γεννήθηκε το 1966 στη Ρώμη και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς συγγραφείς της γενιάς του: το μυθιστόρημά του «Εγώ δεν φοβάμαι» έγινε από τις εμπορικότερες επιτυχίες της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας, πουλώντας 800.000 αντίτυπα, μόνο στην Ιταλία. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, κυκλοφορούν μεταξύ άλλων και τα βιβλία του «Λάσπη και «Θα σε πάρω να φύγουμε».
  • Ο νεότερος Ντάνιελ Κέλμαν ήταν μόλις 22 χρονών όταν δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1997 στη Γερμανία. Στην πατρίδα του βέβαια, είναι πιο γνωστός για το το μυθιστόρημά του «Eγώ και ο Kαμίνσκι», ενώ οι κριτικοί δεν διστάζουν να μιλήσουν για την «ευφυΐα και τη χαρισματική παρατηρητικότητα» του νεαρού λογοτέχνη.
  • Ο τελευταίος κρίκος της λογοτεχνικής παρέας που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο είναι ο συνομήλικος του Κέλμαν, Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο, που γεννήθηκε στη Λίμα, αλλά ζει από το 2000 στην Ισπανία. Ο Ρονκαλιόλο θεωρείται το νέο μεγάλο αστέρι της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Σεναριογράφος, δραματουργός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφραστής, shadow writer και δημοσιογράφος, ο Ρονκαλιόλο έγινε από πολύ νωρίς γνωστός στον λατινοαμερικανικό χώρο, κυρίως με το μυθιστόρημά του «Ντροπή».
  • Η διάλεξη ξεκινάει στις 7 μ.μ. και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που διανέμονται από τις 6 μ.μ. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

No comments: