Tuesday, May 5, 2009

Με όνομα βαρύ

Με όνομα βαρύ
  • Με αρκετές εκπλήξεις και προβάδισμα στα «αουτσάιντερ» πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η 12η απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» στο Νέο Μουσείο Μπενάκη. Το Βραβείο Μυθιστορήματος, που θεωρείται σε κάθε περίπτωση ο «βασιλιάς» των βραβείων, απονεμήθηκε σε μία πρωτοεμφανιζόμενη αλλά όχι και αδέξια, όπως αποδείχτηκε, συγγραφέα, που κληρονόμησε, ως φαίνεται, το χάρισμα της γραφής μαζί με το βαρύ της επώνυμο. Ο λόγος για τη Μαρίνα Καραγάτση, μοναχοκόρη του πληθωρικού Μ. Καραγάτση, για το, κατά κοινή παραδοχή, εξαιρετικό, βιβλίο της «Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι» (Εκδ. Αγρα) στο οποίο αφηγείται ιστορίες από τα παιδικά της χρόνια, με κεντρικό πρωταγωνιστή –ποιον άλλον;– τον συγγραφέα του «Γιούγκερμαν» και πατέρα της. Η επιλογή της κυρίας Καραγάτση άφησε εκτός βράβευσης καταξιωμένους συγγραφείς, όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, ο Νίκος Θέμελης κ.ά. Αρκετά συγκινημένη στην πρώτη προσωπική λογοτεχνική της διάκριση η κυρία Καραγάτση δήλωσε πως είναι «ευχαριστημένη» όπως και «Tο Ευχαριστημένο» και εξέφρασε την ελπίδα πως οι αναγνώστες του βιβλίου «γέλασαν αναγνωρίζοντας το παράλογο της ζωής». Το βραβείο απένειμε ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.
  • Εκπληξη όμως επεφύλασσε και η απονομή του Βραβείου Διηγήματος, το οποίο δόθηκε στη Μαρία Κουγιουμτζή για το βιβλίο «Αγριο βελούδο» (Εκδ. Καστανιώτη) αφήνοντας «εκτός» τον Μένη Κουμανταρέα που βρισκόταν στη shortlist με το πολυσυζητημένο του βιβλίο «Το Show είναι των Ελλήνων» (Εκδ. Κέδρος).
  • Το βραβείο απένειμε ο πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς. Σύμφωνα πάντως με το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων «Η φετινή παραγωγή διηγήματος ήταν κάπως πιο υποτονική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
  • Στον ποιητή Στρατή Πασχάλη και σε μία δύσκολη σαφώς επιλογή απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Εποχή Παραδείσου» (Εκδ. Γαβριηλίδης) αφήνοντας εκτός, μεταξύ των άλλων, τον καταξιωμένο ποιητή Γιάννη Κοντό για τη συλλογή του «Ηλεκτρισμένη Πόλη» (Εκδ. Κέδρος). Το βραβείο απένειμε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, που, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι θα ήθελε να έχει απονείμει βραβεία και σε άλλους από τους ποιητές της shortlist.
  • Το Βραβείο Δοκιμίου απονεμήθηκε στον Μίλτο Πεχλιβάνο για το βιβλίο «Από τη “Λέσχη” στις “Ακυβέρνητες Πολιτείες”; Η στίξη της ανάγνωσης» (εκδόσεις Πόλις).
  • Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα προς τιμήν Ηρακλή Παπαλέξη απονεμήθηκε στη Σταυρούλα Σκαλίδη για το βιβλίο της «Προδοσία και εγκατάλειψη» (Εκδ. Πόλις). Το βραβείο απένειμε εκπρόσωπος του Οργανισμού Συλλογικής διαχείρισης έργων του Λόγου. Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκε στη Φωτεινή Φραγκούλη (κείμενο) και στη Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογράφηση) για το βιβλίο «Εφτά ορφανά μολύβια... εφτά ιστορίες» (Εκδ. Ελληνικά Γράμματα).
  • Τέλος, το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά απονεμήθηκε στην Ελένη Πριοβόλου για το βιβλίο «Το σύνθημα» (Εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Το βραβείο απένειμε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κυρία Κατρίν Βελισσάρη. Το βραβείο προσφοράς στο βιβλίο προς τιμήν του Περικλή Αθανασόπουλου, ιδρυτή του περιοδικού «Διαβάζω», απονεμήθηκε στον διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανο Τραχανά. Την τελετή απονομής παρουσίασε η ηθοποιός Τατιάνα Λύγαρη.
  • ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ, Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 05.05.09

No comments: