Tuesday, May 26, 2009

6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: 28 Μαΐου ανοίγει τις πύλες της… έως 31 Μαΐου 2009


Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26/05/09, στην αίθουσα 6 του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» στη HELEXPO Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα της 6ης ΔΕΒΘ παρουσίασαν οι κ.κ.: Αριστοτέλης Θωμόπουλος, Πρόεδρος της HELEXPO, Πέτρος Μάρκαρης, Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ. Για το πολιτιστικό πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας Γερμανίας μίλησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης κ. Karl-Heinz Thalmann και για την οργάνωση του Γερμανικού περιπτέρου η εκπρόσωπος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φραγκφούρτης η κ. Hanife Icten.

Από 28 έως 31 Μαΐου πραγματοποιείται η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ανάγοντας για 4 λαμπερές ημέρες τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του βιβλίου.

10.000 τ.μ. 500 εκδότες από 38 χώρες (φέτος, για πρώτη φορά, η Κίνα και η Ινδία) με χιλιάδες τίτλους βιβλίων για όλα τα γούστα, 100 συγγραφείς, μια θεματική Έκθεση αφιερωμένη στην Ιστορία, μια τεράστια παιδική και μια τιμώμενη χώρα, η Γερμανία, χαρακτηρίζουν την 6η ΔΕΒΘ.

Εκεί, οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν όλη την επικαιρότητα του βιβλίου: νέες κυκλοφορίες, νέες τεχνολογίες (φέτος φέρνουμε τα e-book και τα audio book), συζητήσεις με τους ίδιους τους συγγραφείς και όλα τα επίκαιρα θέματα της χρονιάς.

Η 6η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης είναι το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς για το βιβλίο, ένα γεγονός με ισχυρό πολιτιστικό προφίλ και διεθνή χαρακτήρα.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η Helexpo και η ΠΟΕΒ, οι διοργανωτές της Έκθεσης, σας ξεναγούν στην Έκθεση ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα της:

Τι περιλαμβάνει η 6η ΔΕΒΘ

· 90 Έλληνες συγγραφείς παρουσιάζουν τα βιβλία τους, συμμετέχουν σε συζητήσεις, συναντούν τους αναγνώστες τους. Μια εντυπωσιακή λίστα που περιλαμβάνει «το Α και το Ω» της ελληνικής συγγραφικής τέχνης. Καταξιωμένοι συγγραφείς αλλά και η νέα γενιά, αγαπημένοι του κοινού αλλά και κάποιοι πρωτοεμφανιζόμενοι προς ανακάλυψη, δεξιοτέχνες του αστυνομικού, ποιητές, διανοούμενοι θα είναι όλοι παρόντες στη Θεσαλονίκη. Βλέπουμε στη λίστα από τον Κώστα Ακρίβο έως τον Χρήστο Χωμενίδη, με άλλα 88 ονόματα ενδιάμεσα όπως ο Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βασιλικός, Αθηνά Κακούρη, Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Ντίνος Χριστιανόπουλος κ.ά.

· 38 χώρες φιλοξενεί φέτος η 6η ΔΕΒΘ από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και πιο μακριά - και για πρώτη φορά την Κίνα και την Ινδία. Μια περιήγηση στα εθνικά περίπτερα των ξένων χωρών προσφέρει ενδιαφέρουσες ματιές στην παγκόσμια βιβλιοπαραγωγή – τι διαβάζουν οι Γιαπωνέζοι, ποιοι είναι οι αγαπημένοι συγγραφείς των Μαροκινών, τι γράφουν οι σύγχρονοι Ρώσοι μετά τον Ντοστογιέφσκι... αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στο περίπτερο 13 της HELEXPO. Θα συμμετάσχουν πέρα από τους 11 γερμανούς συγγραφείς, συγγραφείς όπως ο αμερικανός Howard Zinn, ο Γαλλοτυνήσιος Hédi Kaddour, βραβείο Πρώτου Μυθιστορήματος και Goncourt 2005, οι δύο νέοι ταλαντούχοι γάλλοι οι David Foenkinos και Florian Zeller και από την Ιταλία, ο Βυζαντινολόγος και συγγραφέας Paolo Cesaretti που θα μας μιλήσει για την «Αναπαράσταση της Ελληνικής Ιστορίας στη νεότερη και σύγχρονη ιταλική λογοτεχνία».

Ακόμη, τέσσερις συγγραφείς από το πρώην Ανατολικό μπλοκ συζητούν για το γεγονός που σημάδεψε τον 20ο αιώνα και τη ζωή τους στο στρογγυλό τραπέζι «Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους»: Svetislav Basara από τη Σερβία, Dan Lungu από τη Ρουμανία, Gustav Murin από τη Σλοβακία, Nora Ikstena από τη Λετονία.

· Τιμώμενη χώρα φέτος η Γερμανία παίρνει τη σκυτάλη από τη Γαλλία -που εγκαινίασε με μεγάλη επιτυχία πέρυσι το θεσμό-, για να μας παρουσιάσει το σύγχρονο πρόσωπο μιας χώρας με μεγάλη λογοτεχνία, υψηλή αναγνωσιμότητα και δυναμική αγορά βιβλίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο οργανωτικός φορέας της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φραγκφούρτης έχει προετοιμάσει μια εντυπωσιακή εμφάνιση για το 200 τ.μ. περίπτερο της Γερμανίας με 547 τίτλους από 185 εκδότες και προσκεκλημένους 11 Γερμανούς συγγραφείς (από το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης) -μεταφρασμένοι όλοι στα ελληνικά- που έρχονται να συναντήσουν τους έλληνες αναγνώστες τους: Klaus Modick, Hagen Fleischer, Περικλής Μονιούδης, Veit Heinichen, Martin Walser, Ingo Schulze, Daniel Kehlmann, Julia Franck, Sibylle Berg, Antje von Stemm, Bas Bottcher. [βλ. Δελτίο Τύπου του Γκαίτε Θεσσαλονίκης]

Στο πλαίσιο της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας, το ΕΚΕΒΙ έχει εκδώσει έναν φάκελο για την αγορά βιβλίου στη Γερμανία, με πλήρη στοιχεία για τους εκδοτικούς οίκους, τα βιβλιοπωλεία, το διαδίκτυο, τις πωλήσεις βιβλίων, την ανάγνωση, τις μεταφράσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τους Έλληνες συγγραφείς και εκδότες. Το περιεχόμενο του φακέλου επιμελήθηκε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

· Η Ιστορία στο επίκεντρο – θεματικό αφιέρωμα

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν σβήνεις ένα κομμάτι από το μέλλον». Γιώργος Σεφέρης

Η ΔΕΒΘ στρέφει φέτος τη ματιά στη Ιστορία. Στο θεματικό περίπτερο περισσότεροι από 1.600 τίτλοι εκδόσεων για την Ιστορία που καλύπτουν όλο το φάσμα της Ελληνικής Ιστορίας, από την κλασική αρχαιότητα έως σήμερα. Εκεί μπορεί να βρει κανείς κειμήλια, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, από μουσεία και πνευματικούς φορείς απ’ όλη τη χώρα όπως μπορεί να παρακολουθήσει δεκάδες συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών. Ένα πλήρες πρόγραμμα περιμένει κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη που θα θελήσει να εντρυφήσει στην Ελληνική Ιστορία και όχι μόνον.
[βλ. Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και προβολών]

Η φετινή θεματική έκθεση παρουσιάζει κατηγοριοποιημένα σε 11 ενότητες βιβλία που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας: Προϊστορική Περίοδος, Αρχαιότητα, Μεσαιωνικοί Χρόνοι-Βυζάντιο, Πρώιμοι Νεότεροι Χρόνοι (Οθωμανική Αυτοκρατορία-Τουρκοκρατία), Νεότεροι Χρόνοι (Γαλλική Επανάσταση, Σύσταση Ελληνικού Κράτους έως τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), Σύγχρονη Ιστορία αλλά και τις ενότητες: Θεωρία και ιστοριογραφία της Ιστορίας, Ιστορία στη μακρά διάρκεια, Βιογραφίες-Μαρτυρίες, Ιστορικό Μυθιστόρημα, Γενικά βιβλία Ιστορίας και ιστορικά περιοδικά.

· 360 τ.μ. για το παιδί, 38 δημιουργοί, εκατοντάδες βιβλία… και 1000 + 1 ιστορίες

Και η Παιδική Γωνιά είναι φέτος αφιερωμένη στην Ιστορία. Με θέμα «Ιστορίες για την Ιστορία» το τετραήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους περιλαμβάνει 60 εκδηλώσεις: συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια οργανωμένα από τους εκδότες παιδικού βιβλίου, την «Γωνιά του Συγγραφέα» (σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και το διαγωνισμό «Αν ζούσες σε άλλη εποχή» με έπαθλο βιβλία που προσφέρουν οι εκδότες.
[βλ. Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και προβολών]

· 10 συναντήσεις επαγγελματικού ενδιαφέροντος

Για τους επαγγελματίες του βιβλίου το πρόγραμμα της 6ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει σημαντικά συνέδρια όπως η Ημερίδα των βιβλιοθηκονόμων όπου (υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ) θα συζητηθεί το θέμα: «Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλιοθηκών: μια ελληνική πρωτοβουλία», ή ακόμη μεταφραστικές προτάσεις προς τους ξένους εκδότες από το ΕΚΕΜΕΛ, παρουσίαση των εκδόσεων του Ευρωπαϊκού προγράμματος για τις επιστήμες του ανθρώπου Ramses 2. Επίσης, δύο συνέδρια που οργανώνει η ΠΟΕΒ, με θέμα: «Προοπτικές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο χώρο του βιβλίου» για τους εκδότες και «Επιβιώνοντας στην οικονομική κρίση» για τους βιβλιοπώλες. κ.ά.

· Η καινοτομία των νέων τεχνολογιών

Η φετινή ΔΕΒΘ στρέφει τη ματιά στο μέλλον, καθώς οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες: e-books, audio books, ψηφιακές βιβλιοθήκες, προγράμματα ψηφιοποίησης βιβλίων, η συμφωνία της Google, η παρουσίαση του Libreka κ.ά.

Στο πνεύμα αυτό, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της Google και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων εκδοτών & συγγραφέων». Ο εκπρόσωπος του Google Ευρώπης, κ. Santiago de la Mora, θα ενημερώσει τους Έλληνες επαγγελματίες σχετικά με την πρόταση του Google για την ψηφιοποίηση βιβλίων. Θα επακολουθήσει συζήτηση με την Anne Bergman-Tahon, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP), τον Άρη Πετρόπουλο, διευθυντή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και εκπροσώπους συγγραφέων. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έλλη Φιλιπποπούλου, νομικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ.

Επίσης, ένας τυχερός θα αποκτήσει το πρώτο του e-book παίρνοντας μέρος στον ραδιοφωνικό διαγωνισμό που διοργανώνεται και φέτος σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό 9,58 fm, ενώ θα δοθούν και πέντε audio books και βέβαια πολλά τυπωμένα βιβλία προσφορά των εκδοτών.

Τι άλλο ενδιαφέρον θα δούμε στην 6η ΔΕΒΘ:

Αφιέρωμα στν Γιάννη Ρίτσο: Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) διοργανώνει στο περίπτερο του έκθεση-αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, με έκθεση επιλεγμένων βιβλίων και μεταφρασμένων έργων του ποιητή, αλλά και φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο του. Ενώ το Σάββατο 30 Μαΐου στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση μελοποιημένων ποιημάτων με απαγγελίες και σχόλια από την ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου και τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο.

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής: Το «Εργαστήρι του Βιβλίου» επισκέπτεται την ΔΕΒΘ και παραδίδει διήμερο σεμινάριο από τον Στρατή Χαβιαρά που θα εισάγει τους επίδοξους συγγραφείς στα μυστικά της γραφής. Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Μαΐου ώρα 16.00-19.00 (εγγραφές: τηλ. 2310-291180)

Συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης: Εκπρόσωποι από τις 197 Λέσχες Ανάγνωσης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα έχουν προσκληθεί στην ΔΕΒΘ για να ανοίξουν το διάλογο, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις γύρω από τον τρόπο λειτουργίας τους.

Θεματικό περίπτερο «Συνάντηση περιοδικών»: σαράντα περιοδικά Λόγου και Στοχασμού φιλοξενεί το ειδικό περίπτερο που οργανώνει για δεύτερη χρονιά το ΕΚΕΒΙ με νέα και παλαιότερα τεύχη (που διατίθενται δωρεάν) ενώ παρουσιάζεται το αρχείο ψηφιοποιημένων λογοτεχνικών περιοδικών που είναι αναρτημένο στον κόμβο του www.ekebi.gr. Επιπλέον το Σάββατο 30/05, στις έξι το απόγευμα προγραμματίζεται δημόσια συζήτηση για τα λογοτεχνικά περιοδικά ως χώρο πνευματικής συνάντησης.

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Δωρεάν είσοδος όπως κάθε χρόνο.
  • Ώρες λειτουργίας ΔΕΒΘ:
    Πέμπτη 15:00 – 21:00, Παρασκευή & Κυριακή 10:00 - 21:00, Σάββατο: 10:00 - 22:00
  • Τόπος: στα περίπτερα 13-15 της HELEXPO
  • Φιλολογικό Καφενείο… με καφέ Domingo: Ένας χώρος χαλάρωσης για διάβασμα, κουβέντα και δωρεάν καφέ (με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Domingo) που προσφέρει στους «περιηγητές» της Έκθεσης μια ανάσα πριν συνεχίσουν...(περίπτερο 13)
  • Bookfair - η εφημερίδα της Έκθεσης: Όλη η Έκθεση μέσα σε 32 σελίδες φέτος κυκλοφορεί με την ευγενική χορηγία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).
  • Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com/

Τα εγκαίνια της 6ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 19:00 με παρουσιαστές τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Ιορδάνη Αϊβαλόγλου και Μελίνα Αποστολίδου.

No comments: