Wednesday, May 20, 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ: Τίμησαν τον Ρίτσο



  • «Πάνω απ' τ' αντίσκηνα περνάνε τα μπουλούκια των άστρων / κάποτε κουρασμένα, κάποτε πικρά, ωστόσο σίγουρα / για το δρόμο τους, για το δρόμο μας».
  • Ο λόγος του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, του κομμουνιστή αγωνιστή, πλημμύρισε χτες το βράδυ την Τεχνόπολη όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθήνας (ΠΟΔΑ), σε επιμέλεια της Ζωής Βαλάση. Μία ζεστή βραδιά, με οδηγό τον αστείρευτο πλούτο της δημιουργίας του και την αγωνιστική, αταλάντευτη πορεία του που περιελάμβανε ακόμη οπτικό υλικό και έκθεση βιβλίων του Γ. Ρίτσου.
  • Στον ποιητή - αγωνιστή και στοχαστή Γ. Ρίτσο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Χρήστος Αλεξίου (τέως καθηγητής πανεπιστημίου και διευθυντής του περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας») ο οποίος στάθηκε στους σταθμούς της ποιητικής του διαδρομής αλλά και στα σημαντικά γεγονότα της ζωής του. «Η ποίησή του - τόνισε - πηγάζει από το παρόν της ζωής. Είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη και είναι διαρκώς επίκαιρη».
  • Στην ομιλία της με θέμα «Ρίτσος - Σικελιανός: Συνομιλία ες αεί» η καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια εντόπισε τις επιδράσεις που άσκησε το έργο του Σικελιανού σ' αυτό του Ρίτσου. Διάβασε γράμματα του ποιητή προς τον «αγαπημένο του δάσκαλο» που η ίδια έφερε στην επιφάνεια και στάθηκε κυρίως στα ποιήματα «Ανάμνηση» και «Στον Αγγελο Σικελιανό». Ακολούθησε μαρτυρία του ζωγράφου - χαράκτη - συγγραφέα Γιάννη Στεφανίδη, ο οποίος γνώρισε τον Γ. Ρίτσο στην εξορία τον Αύγουστο του 1948. Ποιήματα απέδωσαν οι Περικλής Λιανός, Αννα Βυθούλκα, Ορφέας Ζαφειρόπουλος με συνοδεία κιθάρας από την Εύα Φάμπα.
  • Τη βραδιά άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΟΔΑ, Αγγελος Μοσχονάς, ενώ χαιρέτισε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, η Ευά Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Σημειώνουμε ότι τον Ιούλη ο ΠΟΔΑ θα πραγματοποιήσει μουσική βραδιά για τον Γ. Ρίτσο στη Ρωμαϊκή Αγορά. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 21 Μάη 2009]

No comments: