Saturday, February 25, 2012

ΗΠΑ: Αυτοβιογραφία της Αγάπης Στασινοπούλου

Σ' ένα βιβλίο με 32 ιστορίες, τη Σαντορίνη στο εξώφυλλο και πρωταγωνίστρια μια Ελληνίδα που καταξιώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το συγγραφικό της έργο, καταγράφονται προσωπικά βιώματα και αναδεικνύονται στιγμές, εικόνες και πρόσωπα που λειτούργησαν ως «μαθήματα ζωής».
Μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο ελληνικές φωνές, με κυρίαρχα στοιχεία τη δύναμη της αγάπης και την ελεύθερη σκέψη, η Αγάπη Στασινοπούλου παρουσίασε το νέο της βιβλίο «Unbinding the heart: A dose of Greek wisdom, generosity, and unconditional love», το οποίο αποτελεί «μια δόση ελληνικής σοφίας, γενναιοδωρίας και απεριόριστης αγάπης», όπως σημείωσαν αρκετοί κριτικοί βιβλίου.
Το βιβλίο στέκει ανάμεσα σε δυο κόσμους με πολλές ζωές, γεμάτες ευχάριστες και δυσάρεστες εναλλαγές, με την Ελλάδα και όλα τα στοιχεία που συναποτελούν τον πολιτισμό της να είναι παντού: στην οικογένεια, τη μάθηση, τη διασκέδαση, την απλοχεριά, την αγάπη, τον έρωτα, το όνειρο.
Με το βιβλίο της, η Αγάπη Στασινοπούλου ανοίγει παράθυρα στο χρόνο, αναζητώντας τις βαθιές ρίζες κληρονομιάς, που ο νέος κόσμος, οι νέες πατρίδες και οι νέες προκλήσεις δεν μπόρεσαν να τις αποκόψουν. Πρόκειται για μια κατάθεση στην αγάπη, αλλά και στο αδάμαστο ελληνικό πνεύμα.
Αν και πρόκειται για αυτοβιογραφία, το βιβλίο της είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο, γιατί δίνει εκείνες τις απλές στιγμές του ελληνικού τοπίου, τις μυρωδιές και τα χρώματα που δεν εξαγοράζονται με τίποτα άλλο. Παράλληλα, το βιβλίο δεν παύει να είναι αφήγηση μίας γυναίκας, μιας Ελληνίδας που ξεπερνάει προκαταλήψεις, φόβους και κανονισμούς, αναζητώντας τις αλήθειες και την ευτυχία, χωρίς να λογοκρίνει την ψυχή της, απελευθερωμένη στο χρόνο και στον τόπο. Τα δικά της βιώματα και οι δικές της σκέψεις αποτελούν δίδαγμα ότι τίποτα δεν έχει περισσότερη σημασία, όσο ο πλούτος της καρδιάς.
Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο της στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ελληνοαμερικανικός φορέας «AGAPW» (Association of Greek American Professional Women». Η πρόεδρός του, Όλγα Αλεξάκου, και άλλα στελέχη του ομογενειακού αυτού συνδέσμου μίλησαν για τη συγγραφέα και για την αξία των μηνυμάτων του βιβλίου της.
Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αργά απόψε (ώρα Ελλάδας), την οποία διοργανώνει το ζεύγος Τζον και Μάργκο Κατσιματίδη, μαζί με την αδελφή της συγγραφέως, Αριάνα Στασινοπούλου-Χάφινγκτον.

1 comment:

ελέφας said...

Είναι καιρός, όλοι εμείς να αγωνιστούμε για κάποια άλλη Ελλάδα, αυτή που μάθαμε στα σχολειά της δεκαετίας του '70,αυτή που δε μας έμαθε το εύκολο χρήμα αλλά να κρατάμε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής μας,