Monday, February 13, 2012

«Αδιαφόρησε για τον Φαριάντ η Πολιτεία»


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Την αδιαφορία της ελληνικής Πολιτείας για μια μικρή οικονομική συνδρομή, αναγκαία για την κηδεία του περσικής καταγωγής ποιητή και μεταφραστή Φερεϊντούν Φαριάντ, καταγγέλλει η Εταιρεία Συγγραφέων. Την αδιαφορία της ελληνικής Πολιτείας για μια μικρή οικονομική συνδρομή, αναγκαία για την κηδεία του περσικής καταγωγής ποιητή και μεταφραστή Φερεϊντούν Φαριάντ, καταγγέλλει η Εταιρεία Συγγραφέων. Η τελευταία, γνωρίζοντας την ένδεια της οικογένειας του Φαριάντ, απευθύνθηκε στο ΥΠΠΟΤ ώστε να εξασφαλιστούν τα απολύτως απαραίτητα για την κηδεία του.

Η απάντηση ήταν ότι αυτές οι υποθέσεις «παίρνουν μέρες»... Η Εταιρεία Συγγραφέων απευθύνθηκε στη συνέχεια σε πιο πρόθυμες πόρτες και βρήκε ανταπόκριση από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη. Οι μεταθανάτιες δοκιμασίες του Φαριάντ, που υπήρξε πρεσβευτής των ελληνικών γραμμάτων προς την πατρίδα του, που τον είχαν τιμήσει με τη φιλία του μείζονες Ελληνες ποιητές, όπως ο Ρίτσος και ο Ελύτης, συνεχίστηκαν και την ημέρα της κηδείας του, την περασμένη Τετάρτη, στην Καισαριανή, «κάτω από άκρως ταπεινωτικές συνθήκες».
Η σορός του έμεινε στο προαύλιο του νεκροταφείου με θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων (ήταν Ζωροάστρης). Ομως, κανείς από όσους ήταν εκεί δεν έφυγε, εκτός από τους οικείους και φίλους του και λίγοι από την οικογένεια των γραμμάτων (Τίτος Πατρίκιος, Γιάννης Δάλλας, Λάκης Παπαστάθης). Ο Φαριάντ είχε λατρέψει την Ελλάδα. Μετά από προσπάθειες πολλών ετών είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα και, είχε ζητήσει να ταφεί εδώ.

No comments: