Friday, February 3, 2012

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ


Κυριαρχεί το μυθιστόρημα, ανανεωμένα και ώριμα τα εφηβικά...

Οι βραχείες λίστες για τα τέσσερα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου ανακοινώθηκαν από το ΥΠΠΟΤ, συνοδευόμενες, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, από έκθεση της αρμόδιας κριτικής επιτροπής, όπου αποτιμάται η στάθμη των έργων τής υπό κρίση περιόδου, δηλαδή του 2010. Οι βραχείες λίστες για τα τέσσερα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου ανακοινώθηκαν από το ΥΠΠΟΤ, συνοδευόμενες, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, από έκθεση της αρμόδιας κριτικής επιτροπής, όπου αποτιμάται η στάθμη των έργων τής υπό κρίση περιόδου, δηλαδή του 2010. Κατά γενική διαπίστωση, παρατηρείται βελτίωση της μορφολογίας του βιβλίου, καθώς η εικονογράφηση, η εκτύπωση, το lay out, η συνολική εικόνα του βιβλίου είναι φροντισμένη.

Ειδικότερα, στην κατηγορία του Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, η παραγωγή ήταν αρκετά καλή, με βιβλία που διακρίνονται για το σύγχρονο, άμεσο, ποιητικό και ρεαλιστικό τρόπο γραφής. Στη θεματική δεν υπάρχει ανανέωση, καθώς παραμένουν στις προτεραιότητες η φιλία, η αντιρατσιστική συμπεριφορά, το περιβάλλον, η παράδοση, οι οικογενειακές σχέσεις.
Περισσότερες ανανεώσεις και ώριμες συγγραφικές επιλογές παρατηρούνται στην κατηγορία του Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Το είδος που κυριαρχεί είναι το μυθιστόρημα με την ιστορική θεματική να παραμένει και μια ροπή προς τη φαντασιακή λογοτεχνία να διαμορφώνεται. Το Εικονογραφημένο Βιβλίο παρουσιάζει πλέον βιβλία αισθητικά άρτια με υψηλή ποιότητα εικονογράφησης και γραφιστικού σχεδιασμού. Παρ΄όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει πάντα γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε εικόνα και κείμενο. Τέλος, η κατηγορία των Βιβλίων Γνώσεων για Παιδιά έδωσε περισσότερα καλά βιβλία από την προηγούμενη χρονιά.

No comments: