Thursday, June 25, 2009

Αθώος κρίθηκε ο Τούρκος συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ

  • Αθώο έκρινε σήμερα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον τούρκο συγγραφέα Νεντίμ Γκιουρσέλ, ο οποίος κατηγορείτο για υποδαύλιση θρησκευτικού μίσους με το τελευταίο βιβλίο του «Οι Κόρες του Αλλάχ».

Ο Τούρκος συγγραφέας, Νεντίμ Γκιουρσέλ

Ο Τούρκος συγγραφέας, Νεντίμ Γκιουρσέλ

Το δικαστήριο αφού εκτίμησε «το μυθιστόρημα στο σύνολό του» απεφάνθη ότι «δεν στοιχειοθετείται αδίκημα» και ότι κανένας «εμφανής και άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια τάξη δεν διαπιστώθηκε».

Σε περίπτωση που κρινόταν ένοχος, ο κ. Γκιουρσέλ, ο οποίος έχει γαλλική υπηκοότητα και ζει στο Παρίσι, αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια.

Το μυθιστόρημα, το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2008 στην Τουρκία, περιέχει αποσπάσματα που σχετίζονται με τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ. Η φωνή του συγγραφέα, ο οποίος ρίχνει μία κριτική ματιά στην πίστη, ενώνεται με τη φωνή των «Κορών του Αλλάχ», τριών προϊσλαμικών αραβικών θεοτήτων, οι οποίες στο βιβλίο δίνουν μία άλλη εκδοχή της ίδρυσης του ισλάμ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο συγγραφέας είχε υπερασπιστεί την «ελευθερία άσκησης κριτικής στις θρησκείες», διαβεβαιώνοντας συγχρόνως το σεβασμό του προς «την πίστη και τους πιστούς».

Ο κ. Γκιουρσέλ θεωρεί ότι η «δίκη αυτή έρχεται σε μία πολύ κακή στιγμή, διότι όλος ο κόσμος θεωρούσε ότι η Τουρκία είχε κάνει προόδους στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης». Οι διώξεις συγγραφέων και ακαδημαϊκών στην Τουρκία έχουν πλήξει τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν καλέσει την Άγκυρα να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου.

Ο Νεντίμ Γκιουρσέλ δικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο στο οποίο το 2006 είχε παραπεμφθεί ο Ορχάν Παμούκ με την κατηγορία ότι με τις δηλώσεις του για το αρμενικό ζήτημα «προσέβαλε την τουρκική ταυτότητα», την ίδια χρονιά που η Σουηδική Ακαδημία τον τίμησε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

  • AΠΕ-ΜΠΕ, 25/6/2009

No comments: