Thursday, June 18, 2009

29 Ιουνίου το νέο μυθιστόρημα

Ενα σπάνιο πλάσμα, εξωτικό και άχρονο σαν τα μυθιστορήματά της, η Ζυράννα Ζατέλη μας μιλάει στην ταράτσα του Μουσείου Μπενάκη για το νέο της μυθιστόρημα «Το Πάθος Χιλιάδες Φορές», που κυκλοφορεί στις 29 Ιουνίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σχεδόν πάνω στον χρονικό κύκλο της επταετίας που έχει αποφασίσει ότι χρειάζεται για την ολοκλήρωση των βιβλίων της.

Με μια μικρή, ωστόσο, καθυστέρηση 7 μηνών, 7 ημερών και μεγέθους 777 σελίδων - «για αγωνιστές αναγνώστες», όπως λέει η ίδια. «Ισως να είναι τυχαία ή σύμπτωση» λέει για τους «μαγικούς» αριθμούς η Ζατέλη, «αλλά κατά βάθος αναζητώ και καλλιεργώ τις συμπτώσεις».

Για πρώτη φορά η γεννημένη στη Θεσσαλονίκη συγγραφέας δημιουργεί μια ηρωίδα που γράφει - «γιατί αν με ρωτήσει κάποιος τι είναι γραφή, δεν μπορώ να πω. Μπορώ μόνο να μιλήσω μέσα από ιστορίες».

Γύρω από την κεντρική ηρωίδα, τη δεκατριάχρονη Λεύκα, ανασταίνονται όλοι οι ήρωες που είχαν πεθάνει στο πρώτο μυθιστόρημα, «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερεβους» - αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας.

Απρόβλεπτα επεισόδια με φόντο την Ελλάδα του '70 μεταμορφώνουν την ηρωίδα σε ψυχοπομπό, το φανταστικό περιπλέκεται με το πραγματικό και καθώς φτάνουμε στο τέλος υπάρχει ένα μυστικό... που δεν μάθαμε.

No comments: