Wednesday, June 24, 2009

ΓΚΑΜΑΛ ΑΛ ΓΙΤΑΝΙ: Εδωσε την αληθινή εικόνα της Αιγύπτου

  • Μέσα από τα μυθιστορήματά του μπόρεσε να δώσει μια Αίγυπτο αληθινή, πολυπολιτισμική, ζωντανή.

Ο Γκαμάλ Αλ Γιτάνι είναι ο καλεσμένος της εκπομπής «Κεραίες της εποχής μας» που μεταδίδει απόψε η ΕΤ-1

Ο Γκαμάλ Αλ Γιτάνι είναι ο καλεσμένος της εκπομπής «Κεραίες της εποχής μας» που μεταδίδει απόψε η ΕΤ-1

Μαθητής και φίλος του νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, δημοσιογράφος και διευθυντής λογοτεχνικού εντύπου της μεγαλύτερης αιγυπτιακής εφημερίδας, θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς του αραβικού κόσμου.

Ο λόγος για τον Γκαμάλ Αλ Γιτάνι, τον οποίο «συναντούν» οι Μικέλα Χαρτουλάρη και Ανταίος Χρυσοστομίδης μέσα από τις δικές τους «Κεραίες της εποχής μας» που μεταδίδει απόψε (24.00) η ΕΤ-1. Ο Αλ Γιτάνι μιλά για τη φυλάκισή του για πολιτικούς λόγους όταν ήταν νέος, την επίδραση που είχε πάνω του ο Μαχφούζ, το πώς αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και τον φανατικό ισλαμισμό. Αλλά και για την αγάπη του για την αρχαία Αίγυπτο, τη νύχτα που πέρασε μόνος του μετά από ειδική άδεια στην πυραμίδα του Χέοπα και την ανάγκη ύπαρξης ελευθερίας του λόγου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρία μυθιστορήματα του Αλ Γιτάνι: το «Εκεί όπου βασιλεύει ο ήλιος», μυθιστόρημα που βασίζεται σε παλιούς αραβικούς μύθους, το «Πυραμίδες», ένα μοντερνιστικό μυθιστόρημα με φόντο τα αρχαία μνημεία και το «Μπαρακάτ ο δίκαιος», ιστορικό μυθιστόρημα που θεωρείται και το αριστούργημά του (όλα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη).

Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Ηλίας Δημητρίου και η παραγωγή είναι της «S.Μ.ART Α.Ε.».

  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

No comments: