Thursday, June 18, 2009

Η Ζυράννα Ζατέλη «ανασταίνει» τους νεκρούς της ήρωες

Κυριολεκτικά χειροποίητο ήταν το νέο βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη με τίτλο «Το πάθος χιλιάδες φορές» που πήραμε χθες στα χέρια μας. Πρώτον, γιατί χθες μοιράστηκαν στους δημοσιογράφους από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» μερικά από τα πρώτα συλλεκτικά αντίτυπα book on demand, αφού το κανονικό βιβλίο θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία στις 29 Ιουνίου. Δεύτερον, διότι η συγγραφέας γράφει όλα της τα κείμενα και όλα της τα βιβλία στο χέρι και μετά τα δακτυλογραφεί, παρότι που χθες δήλωσε ότι σκέφτεται να δοκιμάσει το κομπιούτερ σ’ ένα μεσοδιάστημα της συγγραφικής της διαδικασίας. Ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης όμως πιστεύει ότι «δεν χωράει το κομπιούτερ στο σπίτι της Ζυράννας». Γιατί είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, απολύτως συνεπής με τη συγγραφέα. Την εκπέμπει και τον σφραγίζει.

Η Ζυράννα Ζατέλη έδωσε χθες μια πρώτη γεύση του νέου της μυθιστορήματος και της συγγραφικής διαδικασίας που ακολουθεί πιστά. Ενα βιβλίο που πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια για να το ολοκληρώσει. Αλλά η Ζυράννα Ζατέλη δεν βιάζεται. Ζει μέσα στη γραφή και για τη γραφή. Και χθες έλεγε ότι θα ήθελε να γράψει κάποτε ένα βιβλίο για το πώς γράφεται ένα βιβλίο. «Αν και σ’ αυτό το μυθιστόρημα υπάρχουν τέτοια στοιχεία, χωρίς βέβαια να είναι δοκίμιο», είπε. Είναι κι αυτό ογκώδες, 768 σελίδες όπως και το προηγούμενο, πρώτο μέρος της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». Αλλά, «πάντα μου άρεσαν τα μεγάλα μυθιστορήματα και όσοι αγαπούν τα βιβλία μου δεν τρομάζουν από το μέγεθός τους». Το εξώφυλλο κοσμεί ένα γλυπτό που βρίσκεται στο σπίτι της. Εκεί το εντόπισε ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης και της πρότεινε να κοσμήσει το εξώφυλλο του βιβλίου. Σ’ αυτό το δεύτερο μέρος της τριλογίας, «Το πάθος χιλιάδες φορές», η Ζυράννα Ζατέλη ανασταίνει τους νεκρούς ήρωες του πρώτου μυθιστορήματος για ένα και μόνο βράδυ, μια παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κεντρικό πρόσωπο η δεκατριάχρονη Λεύκα, και στη διάρκεια του δείπνου εκείνης της Πρωτοχρονιάς αποκαλύπτονται οι ιδιαιτερότητες του μικρού κοριτσιού.

Είναι ένα μυθιστόρημα που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, και που μπορεί να διαβαστεί αυτοτελώς ή σε συνάρτηση με το πρώτο μέρος της τριλογίας. Ενα βιβλίο που έντονη παρουσία έχουν οι νεκροί, οι μνήμες, η παρουσία τους στον βίο των ζωντανών, η σχέση μας με τον θάνατο και τη μνήμη εν τέλει. Θέματα που διαπερνούν όλα τα βιβλία της Ζυράννας Ζατέλη, η οποία έχει ένα πιστό και φανατικό κοινό και όχι άδικα θεωρείται μια ιδιαίτερη και σημαντική φωνή της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.

Της Ολγας Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/6/2009

No comments: