Monday, April 13, 2015

Πέρασε στην ιστορία ο "φτιαγμένος από ιστορίες" Εδουάρδο Γκαλεάνο


Ζούση Μάνια, Η ΑΥΓΗ, 14/04/2014
«Κάθε μέρα έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί, επειδή οι μέρες μας είναι φτιαγμένες από ιστορίες. Οι επιστήμονες λένε ότι είμαστε φτιαγμένοι από μικρά σωματίδια, τα άτομα, αλλά εμένα ένα πουλάκι μου είπε ότι είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες», έγραφε ο συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών από επιπλοκές που του προκάλεσε ο καρκίνος.
Μέγας ανατροπέας και βαθιά ουμανιστής, με ρίζες εμποτισμένες στην μεγάλη παράδοση του μαγικού ρεαλισμού της πατρίδας του, με πιστούς και φανατικούς αναγνώστες, ο Γκαλεάνο, ο πιο πολιτικός συγγραφέας της Λατινικής Αμερικής και γνωστός για το αντιιμπεριαλιστικό έργο του είδε την φήμη του να εκτοξεύεται όταν το 2009, στη Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών, ο Ούγκο Τσάβες χάρισε το βιβλίο του «Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» στον Μπάρακ Ομπάμα, βιβλίο το οποίο το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουρουγουάη είχε απαγορεύσει.
«Είμαι ένας συγγραφέας που θα ήθελε να συνεισφέρει στη διάσωση της απαχθείσας μνήμης όλης της Αμερικής, αλλά πάνω από όλα της Λατινικής Αμερικής, πατρίδα περιφρονημένη και αγαπητή» υποστήριζε ο Ουρουγουανός συγγραφέας και δημοσιογράφος με την ιδιότυπη γραφή η οποία συνδυάζει την ιστορία, τον μύθο, το ντοκιμαντέρ, την πολιτική ανάλυση, το μυθιστόρημα και το ρεπορτάζ.
Τα βιβλία του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες με πιο γνωστά από αυτά τα : Οι μνήμες της φωτιάς, Ο κόσμος ανάποδα, Καθρέφτες: Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία, Οι λέξεις ταξιδεύουν κ.α
«Έχουμε κόψει τη μνήμη σε κομμάτια και γράφω προσπαθώντας να ανακτήσω την αληθινή μας μνήμη, τη μνήμη της ανθρωπότητας που είχε ακρωτηριαστεί από αλαζονεία, από ρατσισμό, από τον μιλιταρισμό και πολλούς άλλους "ισμούς", που σκότωσαν με τρομερό τρόπο το μεγαλείο μας και την ομορφιά ," είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Γεννημένος στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 1940, μέλος καθολικής οικογένειας με ευρωπαϊκή καταγωγή, εργάστηκε από μικρός σε πολλές «δουλειές του ποδαριού». Δεκατεσσάρων ετών πούλησε την πρώτη του πολιτική γελοιογραφία στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ελ Σολ» του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουρουγουάης και έτσι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος στις αρχές της δεκαετίας του '60 φτάνοντας να γίνει αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Έποκα».

Στο πραξικόπημα της 27ης Ιουνίου 1973, ο Γκαλεάνο φυλακίστηκε και αναγκάστηκε να αφήσει την Ουρουγουάη για την Αργεντινή όπου ίδρυσε το πολιτιστικό περιοδικό «Κρίσις». Το 1976, παντρεύεται για τρίτη φορά, ενώ παράλληλα προστίθεται στη λίστα αυτών που θα αντιμετώπιζαν το εκτελεστικό απόσπασμα του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα, ο οποίος ανέλαβε την κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα. Ταξιδεύει στην Ισπανία, όπου το 1984 γράφει τη διάσημη τριλογία του, «Μνήμες Φωτιάς».

Έναν χρόνο μετά επιστρέφει στο Μοντεβιδέο. Το 2004, ο στηρίζει τη νίκη της αριστερής συμμαχίας «Ευρύ Μέτωπο» και του Ταμπαρέ Βάσκες. Τον Ιανουάριο του 2006 μαζί με διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες, ο Μάριο Μπενεδέτι, ο Ερνέστο Σάμπατο, κ.α. , υπέγραψε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο.
Το 2007 υποβάλλεται σε εγχείρηση για καρκίνο του πνεύμονα. Ήταν μια μάχη που διήρκησε σχεδόν 8 χρόνια...

No comments: