Tuesday, April 14, 2015

Πέθανε η εκδότρια του "Εξάντα" Μάγδα Κοτζιά

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, η ιδρύτρια του εκδοτικού οίκου «Εξάντας» Μάγδα Κοτζιά, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.
Το τελευταίο αντίο στη Μάγδα Κοτζιά, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί την Πέμπτη 16 Απριλίου στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Η Μάγδα Κοτζιά ίδρυσε τον «Εξάντα» το 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και σκοπός του ήταν να φέρει σε επαφή το ελληνικό αναγνωστικό κοινό με τα διεθνή λογοτεχνικά ρεύματα, αλλά και με την παιδική λογοτεχνία, την ψυχολογία, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την παιδαγωγική και την τέχνη.
Προπομπός του «Εξάντα» ήταν το βιβλιοπωλείο, το οποίο άνοιξε η Μάγδα Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη το 1973, αμέσως μετά την επιστροφή της από το Παρίσι όπου είχε καταφύγει από το 1968 λόγω της χούντας.
Μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, η Μάγδα Κοτζιά γνωρίστηκε στη Γαλλία με τον Νίκο Κεσσανλή και τη Χρύσα Ρωμανού, δημιουργώντας την ομάδα Mec Art, που συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Στο Παρίσι γνωρίστηκε, επίσης, με διαφόρους εκδότες, υπογράφοντας από τότε μαζί τους συμβόλαια για τα βιβλία τα οποία εξέδωσε αργότερα στην Ελλάδα. Θεωρούσε την έκδοση ενός βιβλίου πολιτική πράξη αλλά και αφορμή για διάλογο μεταξύ των πολιτισμών.
Πληροφορούμενος την είδηση της απώλειας της Μάγδας Κοτζιά, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Αν. υπουργός Πολιτισμού: Της οφείλουμε την γνωριμία με σπουδαίους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες
«Πριν αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του εκδοτικού χώρου στην Ελλάδα, η Μάγδα Κοτζιά είχε, ήδη, διακριθεί για τη βαθιά της καλλιέργεια και την πολιτική της ενάργεια. Διαφεύγοντας στο Παρίσι εξαιτίας της Δικτατορίας, στήριξε την εικαστική πρωτοπορία της εποχής. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αφοσιώθηκε στον εκδοτικό χώρο, τον οποίο υπηρέτησε και θεσμικά. Ο κόσμος της ανάγνωσης τής οφείλει τη γνωριμία με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες και διανοητές. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».




Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

No comments: