Η ΑΥΓΗ, 14/04/2015
«Πνευματική παρακαταθήκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες συνιστά το έργο του Γκίντερ Γκρας», αναφέρει σε δήλωσή του για τον θάνατο του διακεκριμένου Γερμανού συγγραφέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι η Ελλάδα «έχασε έναν πολύτιμο φίλο».

Το γεγονός ότι οι δύο κορυφαίοι πολιτειακοί παράγοντες της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκαν στον θάνατο του Γκρας, είναι καταδεικτικό του κύρους και της αναγνώρισης που έχαιρε ο Γερμανός νομπελίστας, αλλά και των φιλελληνικών αισθημάτων του.

Στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Σήμερα χάθηκε ένα από τα σημεία αναφοράς του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο φίλο που δεν δίστασε να σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης, όταν τα στερεότυπα εναντίον της Ελλάδας βρίσκονταν στο απόγειό τους. Ο Γκίντερ Γκρας δεν υπήρξε μόνο ο νομπελίστας βιρτουόζος του λόγου, αλλά και ο μαχητικός διανοούμενος της δημοκρατικής και κοινωνικής στράτευσης, με το "τενεκεδένιο ταμπούρλο" του να αποτελεί ανεξίτηλο ορόσημο της ευρωπαϊκής πολιτικής και αντιφασιστικής λογοτεχνίας. Στους δικούς του ανθρώπους, σε όλους και όλες που τον αγάπησαν, εκφράζω την ειλικρινή και βαθιά μου θλίψη».
Στη δική του δήλωση ο Πρόεδρος Π. Παυλόπουλος τονίζει: «Για την Ελλάδα και τους Έλληνες το έργο του Γκίντερ Γκρας συνιστά πραγματική πνευματική παρακαταθήκη. Ο Γκίντερ Γκρας χάραξε στη σύγχρονη παγκόσμια -και ιδίως ευρωπαϊκή- λογοτεχνία ανεξίτηλα σύμβολα Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης. Και αυτό το βιώσαμε στον τόπο μας εντελώς πρόσφατα, μέσα από απτά δείγματα ανυπόκριτου και ανιδιοτελούς φιλελληνισμού, σε κρίσιμες για το λαό μας στιγμές».