Thursday, April 16, 2015

Αναζητώντας τα ίχνη του Μάριου Πλωρίτη

Δεύτερος λογοτεχνικός περίπατος στις 25 Απριλίου.
Τα Public, ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού, Discover Greek Culture, συνεχίζοντας και τον Απρίλιο τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους»!
Το όνομά του μπορεί να είναι συνδεμένο άρρηκτα με το θέατρο και τη δημοσιογραφία, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και στους πρωτεργάτες για τη δημιουργία του εκδοτικού οίκου «Ίκαρος»; Κι αν πολλοί έχουν διαβάσει τις μεταφράσεις των έργων του Μπρεχτ και του Πιραντέλο στα ελληνικά με την υπογραφή του κι ακόμη περισσότεροι τις επιφυλλίδες του στον Τύπο, πόσοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριος Παπαδόπουλος;

Τον γνωστό -«άγνωστο» Μάριο Πλωρίτη λοιπόν θα μας συστήσουν τα Public και η Discover Greek Culture, που ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας προτείνουν μια ιδιαίτερη περιήγηση στην Αθήνα, στα μονοπάτια της διανόησης, του κόσμου και της προσωπικότητας του σπουδαίου αυτού ανθρώπου των Γραμμάτων.
Το ραντεβού θα δοθεί στην οδό Σουηδίας 61, στο πνευματικό στέκι του Μάριου Πλωρίτη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με τα 120.000 βιβλία και τα σπάνια χειρόγραφα. Μια ξενάγηση στο εσωτερικό της και μια βόλτα στους κήπους της θα μας επιτρέψει να έρθουμε πιο κοντά στις συνήθειες του συγγραφέα, ενώ σύντομα χωρία από την πένα του θα μας υπενθυμίσουν την πνευματική κληρονομιά που μας άφησε.

Μια στάση στη συμβολή των οδών Σουηδίας και Μαρασλή στο σπίτι, όπου ο  Μάριος Πλωρίτης έζησε με τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίκα Ανεμογιάννη, για να συνεχίσουμε προς την πλατεία Δεξαμενής, στο μέσο της διαδρομής που σχηματίζουν τα σπίτια στα οποία έζησε στο Κολωνάκι.
Κι αφού δούμε τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής δεξαμενής του αυτοκράτορα Αδριανού, αλλά και το χάλκινο άγαλμα του Οδυσσέα Ελύτη, με τον οποίο συναντιόταν συχνά ο Πλωρίτης στον Ίκαρο, θα κατευθυνθούμε στο καφέ «Φίλιον» επί της οδού Σκουφά, δίπλα στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, εκεί που ο διανοούμενος συναντούσε τους φίλους και τους συνεργάτες του.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο ξεχωριστός αυτός σαββατιάτικος περίπατος θα σταθούμε μπροστά στο τελευταίο σπίτι που έζησε με τη σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό του, Κάτια Δανδουλάκη, επί της οδού Λυκαβηττού 9.
Και θα καταλήξουμε στο Public Συντάγματος, όπου μια άλλη σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής λογοτεχνίας, η πολυβραβευμένη συγγραφέας και πεζογράφος Άλκη Ζέη, θα μας περιμένει για μια συζήτηση γύρω από το έργο και την προσωπικότητα του Μάριου Πλωρίτη.

Πότε: Σάββατο, 25 Απριλίου
Ώρα: 10.30-13.30
Σημείο εκκίνησης: Έναρξη από οδό Σουηδίας 61, Αθήνα - ολοκλήρωση διαδρομής Public Συντάγματος
Είσοδος: Για την είσοδο είναι απαραίτητο να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής στο blog.public.gr
Λόγω της αυξημένης ζήτησης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες σε όλο τον περίπατο θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς για επιβεβαίωση. Όσοι δεν προλάβουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τον περίπατο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ομιλία της Άλκης Ζέη η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της διαδρομής στο Public Συντάγματος.
Για να ενημερωθείτε για τη θεματολογία και τις διαδρομές των επόμενων «Λογοτεχνικών Περιπάτων», επισκεφτείτε το blog.public.gr

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16.04.2015

No comments: